Начало » Тестени изделия » Рецепти за Милинки » рецепта Добруджански топчета

Добруджански топчета

Разпечатай

от готварската книга на Анелия Терзиева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за тестото:
1 кг. брашно - може и малко повече
1 кубче мая
1 кафена чашка прясно мляко
1 чаена чаша кисело мляко
2 яйца
щипка сол

за плънката:

1 пакетче масло
1/2 чаша олио
400 гр.сирене

за заливката:
1 кофичка цедено кисело мляко
3-4 яйца

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Добруджански топчета

Маята се разтваря в прясното мляко, което сме загряли предварително и се добавя чаена лъжичка захар. Оставя се за около 15 мин. да набъбне. От изброените продукти се омесва тесто, което оставяме да втаса докато увеличи обема си (40 мин - до 1 час). Откъсва се част от тестото, разтегля се с ръце по дължина и се разпъва добре докато стане тънко около 0.5 см. Може да се използва точилка, но по-добре се получава с ръце. Разтопеното масло и олиото се смесват и с тях се полива разпънатото тесто. Поръсва с натрошеното сирене. Запечатва се като с пръсти се прихващат двата края на тестото и се прищипват. Така се процедира с цялото тесто. Полученото се реже на шайби, които се подреждат плътно в намазнена тава като се обръщат с разреза нагоре. Дебелината им се определя от тавата, в която ще печете топчетата. Височината им трябва да е най-много 1/ 3 от височината на тавата. Оставя се да втаса за около още 30-40 мин. От цеденото мляко и разбитите яйца се прави смес, с която се залива тавата. Пече се в предварително загрята силна фурна, като след първите 15 минути фурната се намаля до умерена.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Защо да поръчваме кухня по поръчка

Защо да поръчваме кухня по поръчка

В онлайн магазин Aiko XXXL можете да разгледате различни варианти, които перфектно да отговорят на вашите критерии за функционалност и стилен дизайн.
още »

Кулинарни предизвикателства за Великден

Кулинарни предизвикателства за Великден

Великден наближава и вече се замисляме какво да сложим пред семейството и гостите си на празничната трапеза. Ако търсите идеи за Великденски специалитети, значи сте на правилното място.
още »

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (1)


Много пъти съм правила тази рецепта и повярвайте винаги резултатът е отличен.



Ако желаете, може да сложите линк към Добруджански топчета


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама