Начало » Тестени изделия » Рецепти за Милинки » рецепта Добруджански топчета
Добруджански топчета

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за тестото:
1 кг. брашно - може и малко повече
1 кубче мая
1 кафена чашка прясно мляко
1 чаена чаша кисело мляко
2 яйца
щипка сол
за плънката:
1 пакетче масло
1/2 чаша олио
400 гр.сирене
за заливката:
1 кофичка цедено кисело мляко
3-4 яйца
Маята се разтваря в прясното мляко, което сме загряли предварително и се добавя чаена лъжичка захар. Оставя се за около 15 мин. да набъбне. От изброените продукти се омесва тесто, което оставяме да втаса докато увеличи обема си (40 мин - до 1 час). Откъсва се част от тестото, разтегля се с ръце по дължина и се разпъва добре докато стане тънко около 0.5 см. Може да се използва точилка, но по-добре се получава с ръце. Разтопеното масло и олиото се смесват и с тях се полива разпънатото тесто. Поръсва с натрошеното сирене. Запечатва се като с пръсти се прихващат двата края на тестото и се прищипват. Така се процедира с цялото тесто. Полученото се реже на шайби, които се подреждат плътно в намазнена тава като се обръщат с разреза нагоре. Дебелината им се определя от тавата, в която ще печете топчетата. Височината им трябва да е най-много 1/ 3 от височината на тавата. Оставя се да втаса за около още 30-40 мин. От цеденото мляко и разбитите яйца се прави смес, с която се залива тавата. Пече се в предварително загрята силна фурна, като след първите 15 минути фурната се намаля до умерена.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Освежаващи коктейли с кафе за лятото
Lavazza разработи нови рецепти за освежаване на българското лято – защото няма нищо по-добро от освежаващо кафе, което да Ви охлади!
още »
Какво да подарите за Нова година: полезни съвети и креативни идеи!
Нова година е любим семеен празник, време на чудеса и магия, свързани с мек пухкав сняг, свеж аромат на мандарина и дългоочаквани подаръци!
още »
Защо да поръчваме кухня по поръчка
В онлайн магазин Aiko XXXL можете да разгледате различни варианти, които перфектно да отговорят на вашите критерии за функционалност и стилен дизайн.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Ако желаете, може да сложите линк към Добруджански топчета
От форум:
От друг сайт:
Мариана Терзиева