Публикувана от Анелия Терзиева на 21 Март 2012
![]() | Необходими продукти за тестото: 1 кг. брашно - може и малко повече 1 кубче мая 1 кафена чашка прясно мляко 1 чаена чаша кисело мляко 2 яйца щипка сол за плънката: 1 пакетче масло 1/2 чаша олио 400 гр.сирене за заливката: 1 кофичка цедено кисело мляко 3-4 яйца |
Маята се разтваря в прясното мляко, което сме загряли предварително и се добавя чаена лъжичка захар. Оставя се за около 15 мин. да набъбне. От изброените продукти се омесва тесто, което оставяме да втаса докато увеличи обема си (40 мин - до 1 час). Откъсва се част от тестото, разтегля се с ръце по дължина и се разпъва добре докато стане тънко около 0.5 см. Може да се използва точилка, но по-добре се получава с ръце. Разтопеното масло и олиото се смесват и с тях се полива разпънатото тесто. Поръсва с натрошеното сирене. Запечатва се като с пръсти се прихващат двата края на тестото и се прищипват. Така се процедира с цялото тесто. Полученото се реже на шайби, които се подреждат плътно в намазнена тава като се обръщат с разреза нагоре. Дебелината им се определя от тавата, в която ще печете топчетата. Височината им трябва да е най-много 1/ 3 от височината на тавата. Оставя се да втаса за около още 30-40 мин. От цеденото мляко и разбитите яйца се прави смес, с която се залива тавата. Пече се в предварително загрята силна фурна, като след първите 15 минути фурната се намаля до умерена. |