Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Две питки - душички

Две питки - душички

Разпечатай

от готварската книга на Niki Zhelyazkova

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

550 г брашно
200 мл топличко прясно мляко
1/2 кубче прясна мая или 7 г суха мая
1 ч.л. захар
2-3 яйца (1 жълтък за намазване)
2 с.л. кисело мляко
5 с.л. олио или краве масло
сирене, на око
1 с.л. сол
сусам за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Две питки - душички

В купа се слагат топлото прясно мляко, маята, захарта и 3 с.л. брашно. Изчакваме да се активира маята няколко минути. Добавяме яйцата, олиото, киселото мляко и солта. Разбъркваме хубаво. В друга купа пресяваме брашното и към него бавно наливаме течната смес. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса около 45 мин във фурната на 50 º, в омазнен найлонов плик и покрито с кърпа.

Разделям тестото на две, защото тавичките ми бяха две, но малки. Разделям на 2 топки, от които също правя по нови 4 топки. За всяка тавичка по 4 топки. Разточвам всяка топка и мажа само с олио. Поръсвам със сирене и навивам на руло, което леко усуквам. После правя на панделка и слагам в подмазана тава, с хартия за печене. Отново оставям тестото да втаса втори път за 25 минути вече в тавичките или докато изпълни формите. Мажа с отделеният жълтък смесен с малко олио и поръсвам със семена или само сусам. Пека на 170 градуса за около 35 - 40 минути, според печката ви. Да ви е сладко! Стават пухкави и меки, като душички!



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Защо да поръчваме кухня по поръчка

Защо да поръчваме кухня по поръчка

В онлайн магазин Aiko XXXL можете да разгледате различни варианти, които перфектно да отговорят на вашите критерии за функционалност и стилен дизайн.
още »

Кулинарни предизвикателства за Великден

Кулинарни предизвикателства за Великден

Великден наближава и вече се замисляме какво да сложим пред семейството и гостите си на празничната трапеза. Ако търсите идеи за Великденски специалитети, значи сте на правилното място.
още »

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (1)


Аватар03 Март 2019
Niki Zhelyazkova
Тестото по рецептата е за една нормална средно голяма питка. Но аз реших да го разделя в две малки тавички, получиха се чудесни. Моя беше хрумката да направя две малки от тестото.



Ако желаете, може да сложите линк към Две питки - душички


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама