www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Niki Zhelyazkova на 24 Декември 2018

Две питки - душички

Необходими продукти
550 г брашно
200 мл топличко прясно мляко
1/2 кубче прясна мая или 7 г суха мая
1 ч.л. захар
2-3 яйца (1 жълтък за намазване)
2 с.л. кисело мляко
5 с.л. олио или краве масло
сирене, на око
1 с.л. сол
сусам за поръсване

В купа се слагат топлото прясно мляко, маята, захарта и 3 с.л. брашно. Изчакваме да се активира маята няколко минути. Добавяме яйцата, олиото, киселото мляко и солта. Разбъркваме хубаво. В друга купа пресяваме брашното и към него бавно наливаме течната смес. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса около 45 мин във фурната на 50 º, в омазнен найлонов плик и покрито с кърпа.

Разделям тестото на две, защото тавичките ми бяха две, но малки. Разделям на 2 топки, от които също правя по нови 4 топки. За всяка тавичка по 4 топки. Разточвам всяка топка и мажа само с олио. Поръсвам със сирене и навивам на руло, което леко усуквам. После правя на панделка и слагам в подмазана тава, с хартия за печене. Отново оставям тестото да втаса втори път за 25 минути вече в тавичките или докато изпълни формите. Мажа с отделеният жълтък смесен с малко олио и поръсвам със семена или само сусам. Пека на 170 градуса за около 35 - 40 минути, според печката ви. Да ви е сладко! Стават пухкави и меки, като душички!