Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Пухкави питки

Пухкави питки

Разпечатай

от готварската книга на Niki Zhelyazkova

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно
42 г свежа мая
5 с.л. олио
3 яйца (2 жълтъка оставям за намазване)
200 мл. топличко прясно мляко
200 мл. топличка вода
1 с. л. захар
1/2 с.л. сол олио за намазване между корите
200 г сирене (по желание, аз не винаги слагам )
3 с.л. кисело мляко
10 г суров сусам за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Пухкави питки

В купа пресявам брашното. В друга купа натрошавам маята, добавям захарта и част от смесените прясно мляко и водата. Оставям да се активира маята около 10 мин. От брашното слагам в друга купа, добавям и солта в брашното. Правя малко кладенче и когато маята се е активирала я добавям към брашното със солта. Добавям и останалите течни съставки в купата с маята и половината брашно. Започвам да бъркам с лъжица и добавям малко по малко от останалото брашно, до сгъстяване. Когато леко се е оформило тестото го сипвам на набрашнен плот. Започвам месенето на тестото. Когато е готово го удрям 100 пъти в плота. В купата, където съм месила тестото добавям малко олио и там омазнявам тестото. Покривам със стреч фолио и оставям да удвои обема си. Може да е и в студена фурна, но става малко по-бавно. Тестото втасва около 90 мин.

С малко брашно премесвам тестото и го разделям на няколко топки. Оформянето винаги е по желание на домакинята. Аз оформям различно. Правя си 5 кори и разточвам на кръгове. Между тях намазвам обилно с олио, като последната не я мажа с нищо. Между тях освен олио може да се ръси и със сирене. Режа на 8 триъгълника, или на 16. От тях правя кифли и подреждам в тава с хартия за печене. Може и с други форми, всичко е въпрос на въображение. Оставям да втаса втори път тестото около 20 мин. Намазвам с жълтъците, които отделих от яйцата, разбъркани с няколко капки олио и прясно мляко. Поръсвам със суров сусам и пека. В предварително загрята фурна на 170 градуса пека 20 мин на двата реотана за печене, после още 15 мин само на долен. Изваждам и след няколко минути изваждам и оставям на скара. Да ви е сладко!



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Кулинарни предизвикателства за Великден

Кулинарни предизвикателства за Великден

Великден наближава и вече се замисляме какво да сложим пред семейството и гостите си на празничната трапеза. Ако търсите идеи за Великденски специалитети, значи сте на правилното място.
още »

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »

Спортистите споделят любимите си ястия

Спортистите споделят любимите си ястия

Храненето на спортистите е много важна част от тяхната комплексна подготовка.

Проверихме всяка от тези рецепти с Адам Корзун, бивш готвач в хотел Four Seasons Hotel в Бостън, а сега главен американски диетолог на много спортисти. Вижте „Защо работи“ рецептата за всеки спортист.


още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Пухкави питки


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама