Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Празнична погача `Коледна звезда`

Празнична погача `Коледна звезда`

Разпечатай

от готварската книга на Диана Димитрова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

500 брашно + 50-100 гр за месене и разточване
3 яйца - единият жълтък е за намазване
2 с.л олио
1 с.л. захар
1/2 с.л. оцет
1/2 ч.л. сол
250 мл топло прясно мляко
100 гр разтопено краве масло
20 гр прясна мая или 7 гр суха

за намазване:

1 жълтък
2 с.л. разтопено масло
сусам и маково семе за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Празнична погача `Коледна звезда`

Разтворете маята и захарта в 100 мл топло мляко, покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути. В купа пресейте брашното и солта. Направете в средата кладенче и прибавете в него разбитите яйца, останалото топло мляко, олиото, оцета и втасалата мая. Замесете тесто докато започне да се отделя от стените на купата. Извадете, поставете на леко набрашнена повърхност и месете до получаване на меко, еластично тесто – 10 минути.

Поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час.

Втасалото тесто прехвърлете върху набрашнена повърхност, разделете на 2 равни части, всяка една от тях на още 4 – общо 8 части. Разточете всяка на кора с дебелина 3-5 мм, намажете с разтопено масло. Съберете една върху друга 4 кори. Завийте заедно на руло. По същия начин се процедира и с останалото тесто – получават се общо 2 четирипластови рула. Нареже всяко едно руло на триъгълни парчета. Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете тава с диаметър 28 см. В средата на тавата сложете изрязаните краища на рулата. Около тях подредете нарязаните триъгълници. Покрийте с кърпа и оставете погачата да втаса на топло 30-40 минути. Намажете с разбития в 2 с.л. масло жълтък, поръсете със сусам и маково семе. Печете погачата на 160 градуса. След изпичане поръсете с малко вода и покрийте с кърпа.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

5 диети, които науката подкрепя

5 диети, които науката подкрепя

Целта на тази статия е да предложим здравословни варианти на хранене, които не ви ограничават и същевременно ви помагат да се чувствате свежи и с тонус.
още »

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Италианската компания Lavazza предоставя вълнуваща рецепта за Коледните празници
още »

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

За да работи правилно една машина тя трябва да е добре смазана, като същото важи и за човешкото тяло, което има нужда от съответните микронутриенти. Тези микронутриенти в лицето на витамините и минералите са така важни за нашия метаболизъм.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Празнична погача `Коледна звезда`


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама