Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Питка пухкавелка
Питка пухкавелка

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
В купа изсипвам брашното, слагам маята, захарта и разбърквам. Ако е със суха мая. Ако е със прясна в друга купа слагам кубчето мая, добавям захарта, топличка вода и две с.л. брашно. Размесвам с ръка до каша и оставям няколко минутки да шупне. Правя кладенче в купата с брашното и по средата чуквам яйцата, но оставям единият жълтък за намазване. Слагам олиото и леко разбърквам с пръсти. Накрая на части прибавям смесените предварително вода и мляко, заедно със солта. Ако е с прясна мая, солта я ръся в брашното, и добавям шупналата мая. Бъркам с дървена лъжица или шпатула до смесване на съставките. Меся в купата в продължение на десетина минути или докато се получи меко, приятно на пипане тесто. Разтопявам си кравето масло. Оставям във фурната завито с найлонов плик в купата тесто на 50 градуса да втаса за около 30 до 45 мин . Да удвои обема си, или да изпълни цялата купа. Намазвам с краве масло тестото и навивам на дълго руло или разточвам 4 кори. Всяка мажа с маслото и поръсвам със сирене, по желание. Така слагам една върху друга корите . Последната не я мажа с нищо. Разделям на 4 части тестото. Всяка я разточвам на кръгла кора, мажа с маслото и ръся от сиренето. Подреждам ги една върху друга четирите кори. Навивам на руло и леко го усуквам. Режа си парчета с височина около 3 см и нареждам в тава подмазана с краве масло и на дъното хартия за печене. Така подредените кръгчета подреждам с разстояние едно от друго. Отново намазвам леко с масло и оставям пак да втаса във фурната на 50 градуса. Второто втасване е по- кратко , за около 20 мин и е готово. Изпълва се цялата тава с питката. Намазвам с разбития жълтук( с малко олио и пр.мляко) съвсем внимателно с четка. Поръсвам със сусам и слагам да се пече. Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса, на ниското ниво на скарата . След 20-25 мин вече започвам да я следя да не изгори отгоре. Ако вътре не е готова , слагам алуминиево фолио да не изгори. Допичам питката до златисто! Добър апетит!
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Как да изберем подходящ вентилатор за аспирация на кухня?
Изборът на правилния кухненски вентилатор е от решаващо значение за поддържане на добро качество на въздуха и премахване на дим, пара и миризми от готвене във вашата кухня. Има няколко фактора, които трябва да имате предвид при избора на кухненски вентилатор.
още »
Готвене с вода от сондаж - предимства и добри практики
Сондажите са популярен и устойчив начин за добиване на подпочвена вода за битови нужди. Ако имате сондаж, може би се чудите дали водата му е подходяща за готвене.
още »
Освежаващи коктейли с кафе за лятото
Lavazza разработи нови рецепти за освежаване на българското лято – защото няма нищо по-добро от освежаващо кафе, което да Ви охлади!
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Питка пухкавелка
От форум:
От друг сайт: