Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Питка пухкавелка
Питка пухкавелка

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
В купа изсипвам брашното, слагам маята, захарта и разбърквам. Ако е със суха мая. Ако е със прясна в друга купа слагам кубчето мая, добавям захарта, топличка вода и две с.л. брашно. Размесвам с ръка до каша и оставям няколко минутки да шупне. Правя кладенче в купата с брашното и по средата чуквам яйцата, но оставям единият жълтък за намазване. Слагам олиото и леко разбърквам с пръсти. Накрая на части прибавям смесените предварително вода и мляко, заедно със солта. Ако е с прясна мая, солта я ръся в брашното, и добавям шупналата мая. Бъркам с дървена лъжица или шпатула до смесване на съставките. Меся в купата в продължение на десетина минути или докато се получи меко, приятно на пипане тесто. Разтопявам си кравето масло. Оставям във фурната завито с найлонов плик в купата тесто на 50 градуса да втаса за около 30 до 45 мин . Да удвои обема си, или да изпълни цялата купа. Намазвам с краве масло тестото и навивам на дълго руло или разточвам 4 кори. Всяка мажа с маслото и поръсвам със сирене, по желание. Така слагам една върху друга корите . Последната не я мажа с нищо. Разделям на 4 части тестото. Всяка я разточвам на кръгла кора, мажа с маслото и ръся от сиренето. Подреждам ги една върху друга четирите кори. Навивам на руло и леко го усуквам. Режа си парчета с височина около 3 см и нареждам в тава подмазана с краве масло и на дъното хартия за печене. Така подредените кръгчета подреждам с разстояние едно от друго. Отново намазвам леко с масло и оставям пак да втаса във фурната на 50 градуса. Второто втасване е по- кратко , за около 20 мин и е готово. Изпълва се цялата тава с питката. Намазвам с разбития жълтук( с малко олио и пр.мляко) съвсем внимателно с четка. Поръсвам със сусам и слагам да се пече. Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса, на ниското ниво на скарата . След 20-25 мин вече започвам да я следя да не изгори отгоре. Ако вътре не е готова , слагам алуминиево фолио да не изгори. Допичам питката до златисто! Добър апетит!
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Питка пухкавелка
От форум:
От друг сайт: