Начало » Десерти » Рецепти за Торти » рецепта Моята торта
Моята торта
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за блата:
2 яйца
150 гр захар
125 гр кафява захар
1 пълна ч.л сода
1 бакпулвер
60 гр какао
180 гр брашно
75 мл олио
140 мл айрян
140 мл прясно сварено горещо кафе
за млечния крем:
500 мл прясно мляко
3 жълтъка
2-3 с.л брашно
настъргана портокалова кора
за масления крем:
1 п.масло
1 ч.ч пудра захар
за крокана:
1 ч.ч орехи
1 ч.ч захар
сладко от вишни
5-6 броя целувки
за намазване на тортата:
1/2 черен шоколад
150 мл разбита сметана
за глазурата:
1 черен шоколад
100-120 мл сметана
малко масло
Брашното, двата вида захар, какаото, бакпулвера и содата се изсипват в купа и се разбъркват добре. Яйцата се разбиват, добавят се олиото и айряна. Разбърква се и всичко се изсипва при сухите съставки. Добавете горещото кафе, като разбъркате много добре. Изсипете готовата смес във форма, постлана с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35-40 минути или до готовност.
Приготвяне на млечен крем:
Сварете млякото, разбийте жълтъците, заедно с брашното и 3-4 с.л студено мляко и ги добавете постепенно към врящото мляко. Разбъркайте добре и варете до сгъстяване на крема. Прибавете настърганата портокалова кора. Оставете крема да се охлади.
През това време разбийте маслото с пудрата захар на гладка консистенция. След като млечният крем се е охладил, добавете към него масленият и разбъркайте добре, до получавани на гладък крем. Покрийте го със стреч фолио и го оставете в хладилника за 1час.
Карамелизирайте захарта и добавете ядките, разбъркайте и ги изсипете върху алуминиево фолио да стегне, след това го натрошете на не много ситно.
Сглобяване на тортата:
Разрежете изстиналия блат на две. Едната част сложете върху поднос, отгоре изсипете млечно-масленият крем, поръсете с крокан, натрошени целувки и цели вишни от сладкото. Покрийте с другия блат. Намажете цялата торта с крем, приготвен от разбитата сметана +разтопен шоколад смесени добре. Оставете тортата в хладилника около един час.
Декорирайте тортата отстрани с розички от сметана, а в средата изсипете глазурата, приготвена по следният начин: Затоплете сметаната заедно с маслото, свалете от огъня и добавете шоколада. Разбъркайте добре, оставете малко да се охлади и я изсипете в средата на тортата, като леко накланяте, за да покрие хубаво навсякъде. Панирайте отстрани борда на тортата с крокан. Отгоре украсете по ваше желание.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Как да почистим петната в кухнята
Когато готвите често се случва след това в кухнята да останат мазни петна по плотовете, масите и покривките. Ето няколко ефективни метода за почистване на петна в кухнята
още »
Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza
На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »
Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна
Фурната е един от най-използваните уреди в кухнята и често се замърсява с мазнини и остатъци от храна. Почистването ѝ може да изглежда като трудна задача, но с правилните методи може да бъде лесно и ефективно.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Ако желаете, може да сложите линк към Моята торта
От форум:
От друг сайт:
Веселина Константинова