Начало » Основни ястия » Рецепти за Ястия без месо » рецепта Картофен пай

Картофен пай

Разпечатай

от готварската книга на Илияна Димова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за картофеното тесто:
5 големи картофа (800 г - 1 кг)
2 суп.лъж.зехтин
куркума и сол на вкус
2 суп.лъж.галета
1 суп.лъж.натурално нишесте
1 пресен жълтък
Необходими са още олио и галета за намазване и поръсване на формата за печене.

за плънката:

3-4 стръка зелен лук
2 стръка зелен чесън
500-600 г пресен спанак
1 каф.чашка ориз
1 суп.лъжица нарязан пресен джоджен
1 суп.лъж.нарязан пресен магданоз
черен пипер
къри и сол на вкус
щипка лют червен пипер
4-5 суп.лъжици зехтин
1 пресен белтък разбит с щипка сол на твърда пяна
2 суп.лъж.настърган кашкавал

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Картофен пай

Белим картофите и сваряваме. Отцеждаме от водата, намачкваме и овкусяваме с 2 суп.лъжици зехтин, куркума и сол на вкус. Добавяме жълтъка, 2 суп.лъжици галета и 1 суп.лъж. натурално нишесте. Замесваме като тесто. Слагаме на хладно в хладилника.

За плънката на пая нарязваме зеления лук, зеления чесън и задушаваме в зехтин и малко вода да поомекнат. Добавяме спанака, джоджена, магданоза, черен пипер, къри, червен пипер, а като поизври течността, добавяме и ориза. Наливаме 3 ч.чаши вода и варим до готовност. Дръпваме от котлона и прибавяме настъргания кашкавал. Добавяме и разбития на твърда пяна белтък и разбъркваме.

Вземаме по-малка форма за печене с отделящи се стени и намазваме с олио или зехтин. Поръсваме обилно с галета. Разстиламе картофеното тесто (с влажни ръце), като правим борд по стените на формата. Изсипваме плънката и разстиламе равномерно. Изпичаме в загрята на 180-200 градуса фурна за около 20-30 минути. Изваждаме от фурната и оставяме пая за няколко минути във формата преди да извадим.


Продукти: картофи, зехтин, куркума, сол, галета, нишесте, яйца, олио, зелен лук, чесън, спанак, ориз, джоджен, магданоз, черен пипер, къри, лют червен пипер, кашкавал

Тагове: Оригинални рецепти

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

За да работи правилно една машина тя трябва да е добре смазана, като същото важи и за човешкото тяло, което има нужда от съответните микронутриенти. Тези микронутриенти в лицето на витамините и минералите са така важни за нашия метаболизъм.
още »

Подгответе диетата си за сезона на колоезденето

Подгответе диетата си за сезона на колоезденето

Зимата вече си тръгва, така че скоро ще настъпи сезонът на колоезденето. Ето нашите съвети как да нагласите хранителния си режим по подходящ начин. Наясно сме, че единствено с диета няма да станете победители в Тур дьо Франс.
още »

Топ 9 на най-добрите съвети как да спестим от храна

Топ 9 на най-добрите съвети как да спестим от храна

Една от стоките, която е необходима за всички ни всеки ден, е храната. Няма как да изберем да не си купим или да не се храним.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (2)


Аватар15 Ноември 2014
Петя Тодорова
Супер!
Интересна рецепта!



Ако желаете, може да сложите линк към Картофен пай


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама