Начало » Основни ястия » Рецепти за Ястия без месо » рецепта Картофен пай
Картофен пай

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за картофеното тесто:
5 големи картофа (800 г - 1 кг)
2 суп.лъж.зехтин
куркума и сол на вкус
2 суп.лъж.галета
1 суп.лъж.натурално нишесте
1 пресен жълтък
Необходими са още олио и галета за намазване и поръсване на формата за печене.
за плънката:
3-4 стръка зелен лук
2 стръка зелен чесън
500-600 г пресен спанак
1 каф.чашка ориз
1 суп.лъжица нарязан пресен джоджен
1 суп.лъж.нарязан пресен магданоз
черен пипер
къри и сол на вкус
щипка лют червен пипер
4-5 суп.лъжици зехтин
1 пресен белтък разбит с щипка сол на твърда пяна
2 суп.лъж.настърган кашкавал
Белим картофите и сваряваме. Отцеждаме от водата, намачкваме и овкусяваме с 2 суп.лъжици зехтин, куркума и сол на вкус. Добавяме жълтъка, 2 суп.лъжици галета и 1 суп.лъж. натурално нишесте. Замесваме като тесто. Слагаме на хладно в хладилника.
За плънката на пая нарязваме зеления лук, зеления чесън и задушаваме в зехтин и малко вода да поомекнат. Добавяме спанака, джоджена, магданоза, черен пипер, къри, червен пипер, а като поизври течността, добавяме и ориза. Наливаме 3 ч.чаши вода и варим до готовност. Дръпваме от котлона и прибавяме настъргания кашкавал. Добавяме и разбития на твърда пяна белтък и разбъркваме.
Вземаме по-малка форма за печене с отделящи се стени и намазваме с олио или зехтин. Поръсваме обилно с галета. Разстиламе картофеното тесто (с влажни ръце), като правим борд по стените на формата. Изсипваме плънката и разстиламе равномерно. Изпичаме в загрята на 180-200 градуса фурна за около 20-30 минути. Изваждаме от фурната и оставяме пая за няколко минути във формата преди да извадим.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Как да изберем подходящ вентилатор за аспирация на кухня?
Изборът на правилния кухненски вентилатор е от решаващо значение за поддържане на добро качество на въздуха и премахване на дим, пара и миризми от готвене във вашата кухня. Има няколко фактора, които трябва да имате предвид при избора на кухненски вентилатор.
още »
Готвене с вода от сондаж - предимства и добри практики
Сондажите са популярен и устойчив начин за добиване на подпочвена вода за битови нужди. Ако имате сондаж, може би се чудите дали водата му е подходяща за готвене.
още »
Освежаващи коктейли с кафе за лятото
Lavazza разработи нови рецепти за освежаване на българското лято – защото няма нищо по-добро от освежаващо кафе, което да Ви охлади!
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Интересна рецепта!
Ако желаете, може да сложите линк към Картофен пай
От форум:
От друг сайт:
Петя Тодорова