Начало » Десерти » Рецепти за Други десерти » рецепта Десерт с грис

Десерт с грис

Разпечатай

от готварската книга на Марияна Желева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 ½ ч.ч вода
1 ч.ч захар
1 ч.ч грис
½ ч.ч смлени орехи
1 пакетче канела
100 гр. краве масло
индийско орехче

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Десерт с грис

Смесват се водата със захарта. Вари се докато се получи сладък сироп. В подходящо тиганче слагаме маслото и го размекваме на котлона. Грисът се запържва с маслото докато придобие златист цвят. Разбъркваме с дървена лъжица маслото. Леко да се размекне веднага слагаме гриса. Настъргваме индийско орехче малко за аромат и вкус. През това време захарта се е разтопила на другия котлон, (аз ги правя едновременно) станал е захарният сироп. Сипваме го на тънка струйка в запържения грис. Сместа се бърка много добре, за да не стане на бучки. Аз лично не я оставям много да се сгъсти. Трябва да стане гладка.

Махаме от котлона сместа с водата, захарта, гриса и индийското орехче, маслото. Още гореща я пресипвам в малка йена. Смиламе орехите. Поръсваме десерта с канелата равномерно и най-отгоре с орехите след като изстине леко. Като поизстине го режем на 6 парчета с помоща на нож. Сервираме в чинии. Леко топъл е ронлив, мек, топящ се в устата. На мен лично ми харесва по този начин. Като изстине съвсем е по-стегнат. Да ви е сладко! Наподобява на турската грис халва, но е различен на вкус.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Световен ден на коктейлите с  привкус на кафе от Lavazza

Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza

На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »

Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти

Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти

Ако не сте фенове на твърдия алкохол в чист вид и обичате да експериментирате с комбинации от вкусове, плодове, сокове и алкохолни питиета, то коктейлите с водка са отличен вариант за целта.
още »

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Десерт с грис


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди