Публикувана от Марияна Желева на 13 Август 2016
![]() | Необходими продукти 2 ½ ч.ч вода 1 ч.ч захар 1 ч.ч грис ½ ч.ч смлени орехи 1 пакетче канела 100 гр. краве масло индийско орехче |
Смесват се водата със захарта. Вари се докато се получи сладък сироп. В подходящо тиганче слагаме маслото и го размекваме на котлона. Грисът се запържва с маслото докато придобие златист цвят. Разбъркваме с дървена лъжица маслото. Леко да се размекне веднага слагаме гриса. Настъргваме индийско орехче малко за аромат и вкус. През това време захарта се е разтопила на другия котлон, (аз ги правя едновременно) станал е захарният сироп. Сипваме го на тънка струйка в запържения грис. Сместа се бърка много добре, за да не стане на бучки. Аз лично не я оставям много да се сгъсти. Трябва да стане гладка. Махаме от котлона сместа с водата, захарта, гриса и индийското орехче, маслото. Още гореща я пресипвам в малка йена. Смиламе орехите. Поръсваме десерта с канелата равномерно и най-отгоре с орехите след като изстине леко. Като поизстине го режем на 6 парчета с помоща на нож. Сервираме в чинии. Леко топъл е ронлив, мек, топящ се в устата. На мен лично ми харесва по този начин. Като изстине съвсем е по-стегнат. Да ви е сладко! Наподобява на турската грис халва, но е различен на вкус. |