Начало » Съвети и идеи » Как да приготвим вкусна пита: съвети и идеи


Как да приготвим вкусна пита: съвети и идеи

Как да приготвим вкусна пита: съвети и идеи

01 Февруари 2013 | Красимира Стоянова

Ароматът на току що изпечен, домашен хляб с хрупкава коричка изпълва стаите на къщата, кара ви да си спомняте детството и ви връща при баба, на топло и уютно край печката...

Не се страхувайте да си го приготвите сами. Да усещаш тестото с пръстите си, да положиш всички грижи с внимание и накрая да сложиш на трапезата хляб, който да похапнеш със семейството и приятелите си е незаменимо усещане.

Като начало се настройте да се забавлявате, мислете позитивно и вложете хубави чувства, докато месите хляба или питата, защото несъмнено това ще се отрази на вкуса.

Тези от вас, които за пръв път ще месят е добре да започнат с тесто за содена питка. То не е нужно да втасва и може да се изпече веднага. За по-напредналите в това изкуство са рецептите с мая. Процесът на приготвяне е малко по-дълъг, но ако спазвате всички правила, няма защо да не се получи.

Когато замесвате тесто за хляб или пита е важно да знаете следното:

- помещението, в което ще месите трябва да е топло с непроменлива температура - около 26 градуса.

- всички продукти да са със стайна температура, а не току що извадени от хладилника.

- добре е да използвате прясна, а не суха мая - с нея резултатът е винаги по-добър. Внимавайте да е в срок на годност, да е мека и да мирише добре.

- направете закваска от маята, част от топлото прясното мляко или водата (според рецептата), лъжица захар и няколко лъжици брашно. Течността трябва да е топла, но не гореща, за да не се пресекат дрождите - около 37-40 градуса. Покрийте със стреч фолио и оставяте на топло за десетина минути докато шупне. За да ускорите процеса може да сложите купата в по-голям съд с топла вода. След това се прибавят останалите продукти - още прясно мляко или вода, леко разбити яйца брашно и накрая маслото.

- маслото и олиото правят хляба по-мек и вкусен, но при използването им, те трябва да се добавя накрая и на части, за да се обединят по-добре с тестото.

- не прекалявайте със солта. Тя влияе на активността на маята, прави тестото плътно и не позволява бързото му втасване.

- за замесването може да използвате миксер с приставки за тесто. Или да направите кладенче в брашното и да изсипете вътре всички продукти, като отначало бъркате с лъжица, а когато тестото се "захване", да продължите с ръка. Винаги е по-добре ръката да пипне, за да се усеща твърдостта.

- важно е да замесите меко, но не лепкаво тесто. Ако сложите повече брашно хлябът ще стане твърд.

Сега идва вълшебният момент на втасването.

- тестото има нужда от време, за да се надигне. Обикновено се очаква то да удвои обема си. Времето за това е различно според използваната мая и температурата на помещението. Има няколко техники на втасване.

Водна баня: Оставете купата с тестото (покрито със стреч фолио или влажна кърпа) да престои в топла вода толкова дълго, че видимо да увеличи обемът си.

Във фурната: Загрейте фурната на 50°C и поставете покритата с кърпа купа с тестото, докато обемът на тестото видимо се увеличи. Оставете леко открехната врата на фурната като използвате дръжката на дървена лъжица, за да не стане прекалено горещо и да започне печенето.

В хладилник: Пригответе тестото с мая от студени продукти, намажете го с олио. Оставете да престои в хладилника през нощта или за минимум три часа в купа, покрита със стреч фолио.

Микровълнова фурна: Покрийте купата с тестото с навлажнена домакинска кърпа, защото така тя няма да залепне за тестото и няма да изсуши повърхността му. Настройте микровълновата фурна на 80 W максимум 90 W и оставете тестото да втаса за около 8 мин. При микровълнови фурни без въртящата се чиния обърнете тестото след около 4 мин.

Трябва да изчакате тестото да втаса добре, но не да превтасва. За да проверите дали е готово за печене, натиснете с пръст - ако формата след натиск се възвръща бързо, значи има нужда от още време Ако оставя вдлъбнатина - време е да печете.

За второто втасване, след оформяне на хляба или питката, покрийте с влажна кърпа.

Загрейте фурната на 220°C. Печете хляба за 3-4 минути, след което намалете градусите на 175-180°C. Обикновено печенето на хляб замесен с килограм брашно отнема около час, но това е строго индивидуално според рецептата и фурната ви. Внимавайте да не препичате хляба, за да не стане сух и трошлив.

Когато се пече на вентилатор се получава твърда и дебела кора. За да омекотите хляба, след като го извадите, намажете с масло и завийте с влажна кърпа.

Ако искате да получите хрупкава и лъскава коричка и мека и пухкава можете да направите следното нещо. Оставете голямата тава от фурната на най-ниската позиция вътре докато се загрява. Щом постигне желаната температура поставете тавата с хляба, а в сгорещената тава излейте половин литър гореща вода. Внимавайте да не се изгорите, защото се образува гореща пара. Бързо затворете вратичката на фурната. След като хлябът е готов не завивайте с кърпа, за да го запазите хрупкав.

Не безпокойте хляба преди да си е обиколил нивата. Току що изпечен той има нужда да почине, за да не бъде клисав и тежък. Разчупете го, когато е топъл, но не горещ.

Не пропускайте да опитате това приятно предизвикателство. Омесете хляб с ръцете си, изпечете го и го споделете с близките си хора. Неговият аромат и вкус ще ви сближи.

Слънчева пита

Слънчева пита

Погача

Погача с мед и орехи

Питка

Първомайска питка `Цвете`

Пита

Питата на баба Зори

Златна пита с мед

Златна питка с мед

Пита Слънце

Пита Слънце

Още рецепти за пити можете да откриете в раздел Тестени изделия/Пити

Статията е прочетена: 25346 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Съвети и идеи:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама