Начало » Тестени изделия » Рецепти за Други изделия » рецепта Питка `Слънце` - II вариант

Питка `Слънце` - II вариант

Разпечатай

от готварската книга на Красимира Крумова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

3 яйца, като на едното яйце се отделя жълтъка, с който накрая ще се намаже питката преди печене
1 кофичка кисело мляко или 0,500 мл. прясно мляко
1 суп. лъж. захар
3 суп. лъж. олио
1 пакетче краве масло
1 кубче мая
около 1 кг. брашно или колкото поеме за направата на еластично тесто
семена за поръсване на питката

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Питка `Слънце` - II вариант

Прави се закваска от маята, захарта, 1 суп. лъж. брашно и прясното мляко. Оставя се около 10-15 мин. да шупне, като покриваме купата с кърпа и да е в топло помещение. В отделна по-голяма купа се изсипва брашното, прави се кладенче и в него се чукват яйцата, сипва се олиото, малко кисело мляко -1 ч.ч., шупналата мая и се замесва меко тесто. Оставя се на топло да удвои обема си.

След като е готово, тестото се разделя на 3 еднакви топки и 1 по-малка топка. Последната я слагаме в средата на намаслена тава за център. Останалите 3 кори ги разточваме на по-тънък пласт. Намазваме първата кора с част от разтопеното масло (в микровълновата печка го разтопяваме с 1 суп. лъж. олио), върху нея поставяме втората кора, пак я намазваме с масло и след това поставяме и третата разточена кора, която също се намазва с масло. Така слепените кори се разделят на 16 парчета (като торта, на триъгълници) и навиваме като кифли. Тези 16 навити рула се подреждат около поставената в средата на тавата по-малка топка. След това намазваме с масло цялата питка и се оставя да втаса. Преди да се сложи да се пече се намазва с жълтък и се поръсва със семена. Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса около 40 мин. Когато е готова, се изважда, напръсква се с малко вода и се завива с кърпа.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

5 диети, които науката подкрепя

5 диети, които науката подкрепя

Целта на тази статия е да предложим здравословни варианти на хранене, които не ви ограничават и същевременно ви помагат да се чувствате свежи и с тонус.
още »

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Италианската компания Lavazza предоставя вълнуваща рецепта за Коледните празници
още »

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

За да работи правилно една машина тя трябва да е добре смазана, като същото важи и за човешкото тяло, което има нужда от съответните микронутриенти. Тези микронутриенти в лицето на витамините и минералите са така важни за нашия метаболизъм.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (4)


Аватар29 Януари 2014
milen iliev
Здравей Красимира, много хубава си направила питката слънце. Може ли с кайма да се направи или със сирене ?
Аватар01 Декември 2012
Красимира Крумова
Благодаря! Аз също много се гордея с нея :) Стана много хубава и всички я харесаха. За Гергьовден я правих!
Аватар30 Ноември 2012
Диана Димитрова
Изглежда уникално! Браво!
Аватар29 Ноември 2012
Нина Райчева
Красота!



Ако желаете, може да сложите линк към Питка `Слънце` - II вариант


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама