www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Красимира Крумова на 27 Ноември 2012

Питка `Слънце` - II вариант

Необходими продукти
3 яйца, като на едното яйце се отделя жълтъка, с който накрая ще се намаже питката преди печене
1 кофичка кисело мляко или 0,500 мл. прясно мляко
1 суп. лъж. захар
3 суп. лъж. олио
1 пакетче краве масло
1 кубче мая
около 1 кг. брашно или колкото поеме за направата на еластично тесто
семена за поръсване на питката

Прави се закваска от маята, захарта, 1 суп. лъж. брашно и прясното мляко. Оставя се около 10-15 мин. да шупне, като покриваме купата с кърпа и да е в топло помещение. В отделна по-голяма купа се изсипва брашното, прави се кладенче и в него се чукват яйцата, сипва се олиото, малко кисело мляко -1 ч.ч., шупналата мая и се замесва меко тесто. Оставя се на топло да удвои обема си.

След като е готово, тестото се разделя на 3 еднакви топки и 1 по-малка топка. Последната я слагаме в средата на намаслена тава за център. Останалите 3 кори ги разточваме на по-тънък пласт. Намазваме първата кора с част от разтопеното масло (в микровълновата печка го разтопяваме с 1 суп. лъж. олио), върху нея поставяме втората кора, пак я намазваме с масло и след това поставяме и третата разточена кора, която също се намазва с масло. Така слепените кори се разделят на 16 парчета (като торта, на триъгълници) и навиваме като кифли. Тези 16 навити рула се подреждат около поставената в средата на тавата по-малка топка. След това намазваме с масло цялата питка и се оставя да втаса. Преди да се сложи да се пече се намазва с жълтък и се поръсва със семена. Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса около 40 мин. Когато е готова, се изважда, напръсква се с малко вода и се завива с кърпа.