Начало » Тестени изделия » Рецепти за Други изделия » рецепта Питка
Питка

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 кг. брашно
2 яйца (1 жълтък се оставя за намазване на питката)
1 кубче мая
2 с.л. олио
1 с.л. сол
1 с.л захар
вода за средно меко тесто
Маята се разтваря в 100 мл. топла, но не гореща вода и се добавя брашно за получаване на не много гъста каша. Добавя се и захар. Това ще предизвика по-бързо втасване на маята. Пресява се брашното. Оформя се кладенче и в него се поставят първо сухите съставки и се разбъркват. Добавят се 2 яйца, като 1 жълтък се оставя за намазване на питката, прибавя се вече шупналата мая и олиото. Замесва се средно твърдо тесто. Оставяш да втаса около 20 минути.
Когато втаса тестото го разделяме на 4 топки, като четвъртата е по-малка за средата на питката. Трите топки се разточват на кръг редят се една върху друга, като върху всеки пласт се намазва с олио или разтопено масло, като последната не я мажем. Нарязва се на 16 триъгълника. Всеки триъгълник се навива на кифлички и се подреждат едно до друго в на маслена тава и в средата се поставя топчето. Вече оформената питка се оставя отново да втаса докато удвои обема си. Преди печене се намазва с олио, жълтък и мляко. Пече се в предварително загрята фурна до готовност.
Още рецепти за Други изделия
Сиропиран щрудел с лимон, ябълки и орехи
Солени мъфини със сирене и извара
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?
При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване...
още »
Спортистите споделят любимите си ястия
Храненето на спортистите е много важна част от тяхната комплексна подготовка.
Проверихме всяка от тези рецепти с Адам Корзун, бивш готвач в хотел Four Seasons Hotel в Бостън, а сега главен американски диетолог на много спортисти. Вижте „Защо работи“ рецептата за всеки спортист.
още »
5 диети, които науката подкрепя
Целта на тази статия е да предложим здравословни варианти на хранене, които не ви ограничават и същевременно ви помагат да се чувствате свежи и с тонус.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Питка
От форум:
От друг сайт: