Начало » Тестени изделия » Рецепти за Други изделия » рецепта Питка
Питка

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 кг. брашно
2 яйца (1 жълтък се оставя за намазване на питката)
1 кубче мая
2 с.л. олио
1 с.л. сол
1 с.л захар
вода за средно меко тесто
Маята се разтваря в 100 мл. топла, но не гореща вода и се добавя брашно за получаване на не много гъста каша. Добавя се и захар. Това ще предизвика по-бързо втасване на маята. Пресява се брашното. Оформя се кладенче и в него се поставят първо сухите съставки и се разбъркват. Добавят се 2 яйца, като 1 жълтък се оставя за намазване на питката, прибавя се вече шупналата мая и олиото. Замесва се средно твърдо тесто. Оставяш да втаса около 20 минути.
Когато втаса тестото го разделяме на 4 топки, като четвъртата е по-малка за средата на питката. Трите топки се разточват на кръг редят се една върху друга, като върху всеки пласт се намазва с олио или разтопено масло, като последната не я мажем. Нарязва се на 16 триъгълника. Всеки триъгълник се навива на кифлички и се подреждат едно до друго в на маслена тава и в средата се поставя топчето. Вече оформената питка се оставя отново да втаса докато удвои обема си. Преди печене се намазва с олио, жълтък и мляко. Пече се в предварително загрята фурна до готовност.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Питка
От форум:
От друг сайт: