www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от ЛЮБКА ПЕРЧЕКЛИЙСКА на 10 Юли 2013

Питка

Необходими продукти
1 кг. брашно
2 яйца (1 жълтък се оставя за намазване на питката)
1 кубче мая
2 с.л. олио
1 с.л. сол
1 с.л захар
вода за средно меко тесто

Маята се разтваря в 100 мл. топла, но не гореща вода и се добавя брашно за получаване на не много гъста каша. Добавя се и захар. Това ще предизвика по-бързо втасване на маята. Пресява се брашното. Оформя се кладенче и в него се поставят първо сухите съставки и се разбъркват. Добавят се 2 яйца, като 1 жълтък се оставя за намазване на питката, прибавя се вече шупналата мая и олиото. Замесва се средно твърдо тесто. Оставяш да втаса около 20 минути.

Когато втаса тестото го разделяме на 4 топки, като четвъртата е по-малка за средата на питката. Трите топки се разточват на кръг редят се една върху друга, като върху всеки пласт се намазва с олио или разтопено масло, като последната не я мажем. Нарязва се на 16 триъгълника. Всеки триъгълник се навива на кифлички и се подреждат едно до друго в на маслена тава и в средата се поставя топчето. Вече оформената питка се оставя отново да втаса докато удвои обема си. Преди печене се намазва с олио, жълтък и мляко. Пече се в предварително загрята фурна до готовност.