Начало » Тестени изделия » Рецепти за Други изделия » рецепта Малки топки с айран
Малки топки с айран

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 ч.ч айран Бор Чвор /гъст/
2 ½ ч.ч брашно
30 г масло
1 ч.л захар
½ ч.л сол
1 яйце
1 жълтък за намазване с 1 с.л олио
ръсеница за поръсване
½ пакетче суха мая
Пресяваме брашното със сито. Разтопяваме маслото на стайна температура. Също на стайна температура изкарваме яйцата и айрана. В средата да брашното, което сме сложили в купа, правим кладенче. Вътре слагаме яйцето, солта и разтопеното масло. В айрана слагаме сухата мая и 2 с.л от брашното и разбъркваме. Сместа шупва и се получава с гъстота на боза. Вътре в течността слагаме и захарта. Разбъркваме с една лъжица. За удобство можем да сложим яйрана и другите съставки в мерителен съд. Айранът, който използвах е доста гъст. Изсипваме и него щом маята е шупнала вече и замесваме тесто. Месим тестото върху набрашнена повърхност. Тестото трябва да стане меко и пухкаво.
Слагаме тестото да втаса за 40-50 мин. на топло. После го делим на 15 части. Всяка част с ръце оформяме като малка топка. Нареждаме ги в тава, покрита с хартия за печене. Тавата е с размери 21 на 28 см. В купичка разбиваме с вилица 1 жълтък и 1 с.л олио. Мажем отгоре с жълтъка и поръсваме с ръсеница. Печем на 180 градуса до готовност. Хапваме със сирене. Да ви е сладко!
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Малки топки с айран
От форум:
От друг сайт: