www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 04 Декември 2017

Малки топки с айран

Необходими продукти
1 ч.ч айран Бор Чвор /гъст/
2 ½ ч.ч брашно
30 г масло
1 ч.л захар
½ ч.л сол
1 яйце
1 жълтък за намазване с 1 с.л олио
ръсеница за поръсване
½ пакетче суха мая

Пресяваме брашното със сито. Разтопяваме маслото на стайна температура. Също на стайна температура изкарваме яйцата и айрана. В средата да брашното, което сме сложили в купа, правим кладенче. Вътре слагаме яйцето, солта и разтопеното масло. В айрана слагаме сухата мая и 2 с.л от брашното и разбъркваме. Сместа шупва и се получава с гъстота на боза. Вътре в течността слагаме и захарта. Разбъркваме с една лъжица. За удобство можем да сложим яйрана и другите съставки в мерителен съд. Айранът, който използвах е доста гъст. Изсипваме и него щом маята е шупнала вече и замесваме тесто. Месим тестото върху набрашнена повърхност. Тестото трябва да стане меко и пухкаво.

Слагаме тестото да втаса за 40-50 мин. на топло. После го делим на 15 части. Всяка част с ръце оформяме като малка топка. Нареждаме ги в тава, покрита с хартия за печене. Тавата е с размери 21 на 28 см. В купичка разбиваме с вилица 1 жълтък и 1 с.л олио. Мажем отгоре с жълтъка и поръсваме с ръсеница. Печем на 180 градуса до готовност. Хапваме със сирене. Да ви е сладко!