Начало » Тестени изделия » Рецепти за Други изделия » рецепта Два пъти токано

Два пъти токано

Разпечатай

от готварската книга на Анелия Терзиева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кубче жива мая
2 яйца
300 гр.сирене
1 пакетче масло
1 суп.лъжица сол
1 суп.лъжица захар
1 чаена чаша кисело мляко
1 кафена чаша прясно мляко
1 и 1/2 кг. брашно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Два пъти токано

Загряваме прясното мляко и в него разтваряме маята и чаена лъжичка захар. Покриваме с кърпа. Когато маята "шупне", оформяме кладенче в брашното и я прибавяме. В кладенчето чукваме яйцата, слагаме и киселото мляко. Омесваме добре. Трябва да се получи тесто, в което при разрез се виждат мехурчета, да не лепне и едновременно с това да е меко. Оставяме го на топло да втаса, докато удвои обема си (поне 30-40).

Разделяме тестото на малки топки. Всяка топка разточваме на кора дебела около 0.5 см. Поръсваме обилно с натрошено сирене. Завиваме руло. От десния край започваме да завиваме рулото на охлюв отгоре и наляво, а левия съответно отдолу и надясно. Получава се нещо като осмица, която намазваме с масло. Сгъваме я на две и отново разточваме. Получената "питка" слагаме в сач (или тефлонов тиган), намазан с масло и печем от двете страни докато добие приятна кафява коричка. Всяка питка мажем с масло когато е готова и ги подреждаме една върху друга, за да се задушат. По желание може да поръсим два пъти токаното с шарена сол.



Още рецепти за Други изделия

Рецепта за Чабата Чабата

Рецепта за Хляб с моцарела Хляб с моцарела

Рецепта за Чеснова пърленка Чеснова пърленка

Рецепта за Пърленки Пърленки

Рецепта за Усукан празник Усукан празник

Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Освежаващи коктейли с кафе за лятото

Освежаващи коктейли с кафе за лятото

Lavazza разработи нови рецепти за освежаване на българското лято – защото няма нищо по-добро от освежаващо кафе, което да Ви охлади!
още »

Какво да подарите за Нова година: полезни съвети и креативни идеи!

Какво да подарите за Нова година: полезни съвети и креативни идеи!

Нова година е любим семеен празник, време на чудеса и магия, свързани с мек пухкав сняг, свеж аромат на мандарина и дългоочаквани подаръци!
още »

Защо да поръчваме кухня по поръчка

Защо да поръчваме кухня по поръчка

В онлайн магазин Aiko XXXL можете да разгледате различни варианти, които перфектно да отговорят на вашите критерии за функционалност и стилен дизайн.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (3)


Koрата обилно намазваме с мазнина - за по-добър ефект!
Винаги съм искала да знам как се приготвя тази рецепта.Тя е стара българска рецепта и наистина е много вкусно това "два пъти токано" .
Много са вкусни изпечени на сач и поръсени със сол самардала!



Ако желаете, може да сложите линк към Два пъти токано


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама