Начало » Закуски » Рецепти за Други закуски » рецепта Добруджански кръстачки

Добруджански кръстачки

Разпечатай

от готварската книга на Марияна Желева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

400 г. брашно
1 с.л. олио
1 малка щипка сол
200 мл. вода
1 ч.л. оцет - за меко тесто
твърдо краве сирене
олио за пържене
брашно за набрашняване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Добруджански кръстачки

Пресяваме брашното в дълбока купа. Слагаме вътре водата. Добавяме 1 малка щипка сол, 1 ч.л оцет и 1 с.л олио. Набрашняваме плота, върху който ще работим. Замесваме меко тесто. Доомесваме го много добре върху плота. Тестото трябва да е меко. Делим го на топки. Слагаме топките върху набрашнена кърпа и ги завиваме, за да не съхнат. Набрашняваме масата. Взимаме едната топка и я разточваме с голяма дълга кръгла точилка. Като я сложим на масата набрaшнавяме топката и точим, можем леко после пак да поръсим, за да не лепне. Точим на тънък голям лист. Листът не трябва да е дебел. Предварително  натрошаваме сирене с вилица, а ако е домашно също ще е добре. Добре е да е твърдо, за да се усеща като ядем кръстачките. Напръскваме със сирене. Взимаме двата края и прегъваме, така правим и другите два края. Става голям квадратен плик, който е затворен. Набрашнявяме леко повърхността накрая на овала на малка чинийка. Взимаме я и правим две прави през средите, така че от големият лист се образуват 4 бр. квадрата /на снимката е показано/. Така процедираме и с другите топки. От 1 лист голям колкото малка маса за хранене излизат 4 кръстачки. На земята в свободна топла стая слагаме голям бял чаршаф и върху него нареждаме кръстачките. Сгорещяваме в тиган олио за пържене. Пържим от двете страни всички кръстачки. Редим ги в купа. Стават невероятно вкусни, хрупкави, ароматни, усеща се сиренето. Не са мазни. Още топли, топли свършват. Правят се в Добруджанския край обикновено зимата.


Продукти: брашно, олио, сол, вода, оцет, сирене

Тагове: Българска кухня

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Добруджанки
Добруджанките на Марияна
Добруджанска закуска

Последни статии

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

За да работи правилно една машина тя трябва да е добре смазана, като същото важи и за човешкото тяло, което има нужда от съответните микронутриенти. Тези микронутриенти в лицето на витамините и минералите са така важни за нашия метаболизъм.
още »

Подгответе диетата си за сезона на колоезденето

Подгответе диетата си за сезона на колоезденето

Зимата вече си тръгва, така че скоро ще настъпи сезонът на колоезденето. Ето нашите съвети как да нагласите хранителния си режим по подходящ начин. Наясно сме, че единствено с диета няма да станете победители в Тур дьо Франс.
още »

Топ 9 на най-добрите съвети как да спестим от храна

Топ 9 на най-добрите съвети как да спестим от храна

Една от стоките, която е необходима за всички ни всеки ден, е храната. Няма как да изберем да не си купим или да не се храним.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Добруджански кръстачки


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама