Начало » Витамини и минерали » Какво трябва да знаем за Витамин C
Какво трябва да знаем за Витамин C
Витамин C (аскорбинова киселина) е водоразтворим витамин. Той е един от най-важните витамини за човешкия организъм, тъй като е необходим за всяка жива клетка. Той участва във всички окислителни процеси, обмяната на белтъците, образуването на съединителната тъкан, костите и зъбите. Витамин C има голяма роля за защитата на организма от простудни заболявания и инфекции.
Дневната необходимост от витамин C на възрастен човек е 70-120 мг. При тежка физическа работа, при студено време и заболявания, протичащи с висока температура нуждата се увеличава на 150-200 мг на ден. Храни, богати на витамин C са шипките, ягодите, малините, къпините, касиса, лимоните, вишните, ябълките, магданозът, зеленият лук, зелето, сладкият червен пипер, доматите, марулята. При набавяне на витамин С от плодове и зеленчуци е препоръчително те да се консумират в суров вид. В лимоните и сладките червени чушки витаминът се намира в много устойчива форма, а в други храни, например в шипките се разрушава много лесно - при термична обработка, при замразяване и дори при по-дълго съхранение.
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!
За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил
Oще от Витамини и минерали:
- Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?
- Какво трябва да знаем за Витамин D
- Какво трябва да знаем за Витамин E