Начало » Витамини и минерали » Какво трябва да знаем за Витамин E
Какво трябва да знаем за Витамин E
Витамин E (токоферол) е от групата на мастноразтворимите витамини. Той се всмуква в червата само при наличие на мазнини. Човешкият организъм се нуждае дневно от 10 до 25 мг витамин Е.
Витамин E се синтезира в растенията. Намира се в зародишите на пшеницата, ечемика и царевицата, в листните зеленчуци, зеления грах, морковите, ядките на бадема, ореха. В животинския организъм най-много се съдържа в мозъка, сърцето, мускулите, черния дроб и плацентата.
Най-голяма е нуждата от витамин E през пуберитета, бременността и кърменето, климактериума, при усилено спортуване и тежка физическа работа. Той е необходим за правилното функциониране на половите жлези, влияе на обменните процеси в нервната и мускулната тъкан, участва в обмяната на мазнините. Липсата му води до безплодие и спонтанни аборти. Витамин E има значение за образуването на съединителната тъкан. Обмяната му е свързана с обмяната на витамин A и витамин C.
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!
За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил
Oще от Витамини и минерали:
- Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?
- Какво трябва да знаем за Витамин D
- Какво трябва да знаем за Витамин K