Начало » Витамини и минерали » Какво трябва да знаем за Витамин А


Какво трябва да знаем за Витамин А

Какво трябва да знаем за Витамин А

19 Юли 2011 | Силвия Кабаиванова

Витамин А е от групата на мастноразтворимите витамини. Той се всмуква в червата само при наличие на мазнини. Например, ако се изяде един суров морков, каротинът се използва само 10-15%, но ако морковите са задушени в масло, каротинът се оползотворява до 90%.

Дневно необходимото количество витамин А за възрастен човек е 1,5 мг чист витамин, а за бременни и кърмачки и при тежък физически и умствен труд са необходими 2-2,5 мг.

Витамин А се съдържа най-много в кравето и рибеното масло. В големи количества се намира и в жълтъка на яйцето, хайвера и в черния дроб. Под формата на провитамин А или каротин се съдържа в следните плодове и зеленчуци - моркови, червени чушки, тиква, домати, коприва, спанак, магданоз, тиквички, кайсии, шипки, сливи и касис.

Витамин А се нарича още витамин на растежа. Той осигурява нормално зрение, растеж на младия организъм, развитие на зъбите и костите, укрепва кожата и лигавицата, регулира дейността на хормона на щитовидната жлеза при обмяната на веществата, оказва противосклеротично действие и др.

Статията е прочетена: 4210 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Витамини и минерали:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди