Начало » Десерти » Рецепти за Сладкиши » рецепта Гръцки ябълков пай Милопита
Гръцки ябълков пай Милопита
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 1/2 ч.ч. брашно
1 пакетче краве масло (125 гр.)
1 яйце
1 с.л. захар
4 с.л. прясно мляко
1 с.л. ром или коняк
1 ч.л. бакпулвер
За пълнежа:
3-4 ябълки
2 с.л. кафява захар
1 с.л. мед
1 с.л. краве масло
1 с.л. ром или коняк
захар за поръсване
Брашното се пресява с бакпулвера. Към него се добавят краве маслото (нарязано на кубчета) и захарта и се разбиват в кухненски робот. След това се прибавят яйцето, ромът (коняка) и прясното мляко. Разбиват се докато се оформи меко тесто, изважда се и ако е лепкаво се добавя още малко брашно. Тестото се разточва и се разстила на дъното и по стените на тавичка за пай с диаметър около 25-28 см. Оставя се в хладилник за около 1/2 час и през това време се обелват ябълките и се нарязват на филийки.
В тенджерка се загряват краве маслото, захарта, медът и ромът (конякът). Изсипват се ябълките и се задушават няколко минути докато омекнат. Изваждат се от сиропа и се оставят да се охладят.
Ябълките се подреждат върху тестото и се посипват със захар. Паят се пече в предварително загрята фурна при 180°C за 30-40 минути. След като се охлади отгоре се полива със сиропа, в който са се задушавали ябълките.
Още рецепти за Сладкиши
Сладкиш с шоколад и сушени сини сливи
Сиропиран ябълков сладкиш със златни стафиди
Сиропиран сладкиш с канела и какао
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти
Ако не сте фенове на твърдия алкохол в чист вид и обичате да експериментирате с комбинации от вкусове, плодове, сокове и алкохолни питиета, то коктейлите с водка са отличен вариант за целта.
още »
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Гръцки ябълков пай Милопита
От форум:
От друг сайт: