www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 15 Януари 2012

Гръцки ябълков пай Милопита

Необходими продукти
1 1/2 ч.ч. брашно
1 пакетче краве масло (125 гр.)
1 яйце
1 с.л. захар
4 с.л. прясно мляко
1 с.л. ром или коняк
1 ч.л. бакпулвер

За пълнежа:

3-4 ябълки
2 с.л. кафява захар
1 с.л. мед
1 с.л. краве масло
1 с.л. ром или коняк
захар за поръсване

Брашното се пресява с бакпулвера. Към него се добавят краве маслото (нарязано на кубчета) и захарта и се разбиват в кухненски робот. След това се прибавят яйцето, ромът (коняка) и прясното мляко. Разбиват се докато се оформи меко тесто, изважда се и ако е лепкаво се добавя още малко брашно. Тестото се разточва и се разстила на дъното и по стените на тавичка за пай с диаметър около 25-28 см. Оставя се в хладилник за около 1/2 час и през това време се обелват ябълките и се нарязват на филийки.

В тенджерка се загряват краве маслото, захарта, медът и ромът (конякът). Изсипват се ябълките и се задушават няколко минути докато омекнат. Изваждат се от сиропа и се оставят да се охладят.

Ябълките се подреждат върху тестото и се посипват със захар. Паят се пече в предварително загрята фурна при 180°C за 30-40 минути. След като се охлади отгоре се полива със сиропа, в който са се задушавали ябълките.