Начало » Тестени изделия » Рецепти за Други изделия » рецепта Спаначен пай `Слънце`
Спаначен пай `Слънце`
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за тестото:
400 гр брашно
2/3 ч.ч. зехтин
1 ч.ч. бяло вино
1 равна ч.л. сол
1 бакпулвер
за плънката:
340 гр сварен спанак
340 гр сирене
1 яйце
100 гр кашкавал
сол
малко галета за поръсване
1 жълтък и 1 ч.л. зехтин за намазване
семена за поръсване
Замесваме меко тесто от продуктите за него, увиваме го в найлоново фолио и оставяме на стайна температура да престои, докато правим плънката.
От сварения и изстискан спанак отделяме 340 гр и го поставяме в купа. Към него прибавяме натрошеното сирене, яйцето и посоляваме на вкус. Разбъркваме добре, за да се смесят равномерно съставките. Отделно настъргваме кашкавала в чиния. Разделяме тестото на две равни части. Върху хартия за печене (за да ни бъде по-лесно пренасянето на пая в тавата) с помощта на точилка разточваме едната част на кръг с диаметър 30 см. Отделно (извън хартията) разточваме и другата част със същия диаметър. Поръсваме първия кръг с галета, която поема влагата, останала в спанака. Една четвърт от плънката поставяме във вид на топче в центъра на кръга, а останалата част в кръг на разстояние от спаначеното топче. Поръсваме отново плънката с галета и настъргания кашкавал. Покриваме с втория лист тесто и поставяме купа с отвора надолу върху топчето в центъра и натискаме леко, за да се получи вдлъбнатина. Краищата пресоваме с помощта на вилица. Нарязваме пая на парчета с дебелина 2 см, като разреза стига до купичката и леко усукваме всяко парче с плънката нагоре. Отстраняваме купата и намазваме купчинката с разбития жълтък. Преместваме готовия пай с хартията върху подходяща тава. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна около 30 минути.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти
Ако не сте фенове на твърдия алкохол в чист вид и обичате да експериментирате с комбинации от вкусове, плодове, сокове и алкохолни питиета, то коктейлите с водка са отличен вариант за целта.
още »
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Ако желаете, може да сложите линк към Спаначен пай `Слънце`
От форум:
От друг сайт:
Веселина Константинова