Начало » Десерти » Рецепти за Дребни сладки » рецепта Меденки с шипков мармалад
Меденки с шипков мармалад

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
2 яйца
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша мед
2/3 ч. чаша олио
2 ч.лъжички канела
1 ч.лъжичка сода бикарбонат
1 бакпулвер
2.с.л оцет
3 ч.чаши брашно (може и малко повече)
Смесваме всички продукти, като брашното пресяваме предварително със содата, бакпулвера и канелата. Омесваме средно меко тесто.
За да станат подходящи за слепване меденките трябва да бъдат с еднаква форма, а за да станат меки и топящи се в устата трябва да са малко по дебели от стандартните коледни меденки тип бисквитки, които се изряват с формички. За да постигнем този ефект оформяме руло от тестото и отрязваме парчета с еднаква дебелина. Всяко парче оформяме на топка (голяма колкото орех), която с длан притискаме. Поставяме така оформените меденки в тава, застелена с хартия за печене на голямо разстояние, защото меденките доста увеличават обема си и имат опастност да залепнат една за друга. Печем ги в силно загрята фурна за около 7-8 минути, не повече. Не оставяйте меденките да станат кафеникави, защото в този случай ще останат твърди.
Още топли слепяме меденките по две с помощта на шипков мармалад. Оставяме ги да изстинат в затворен съд и по възможност да престоят 3-4 дни. Резултатът е настина топящи се в устата меденки. Ако искате да са хрупкави, може да не ги слепяте или да омесите малко по-твърдо тесто, от което да изрежете формички.
Още рецепти за Дребни сладки
Коледни джинджифилови линцер бисквитки с формата на звезда с шоколадов сос
Сладки елхички от бисквити и шоколадови мидички
Напукани сладки за Коледа и Нова година
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Освежаващи коктейли с кафе за лятото
Lavazza разработи нови рецепти за освежаване на българското лято – защото няма нищо по-добро от освежаващо кафе, което да Ви охлади!
още »
Какво да подарите за Нова година: полезни съвети и креативни идеи!
Нова година е любим семеен празник, време на чудеса и магия, свързани с мек пухкав сняг, свеж аромат на мандарина и дългоочаквани подаръци!
още »
Защо да поръчваме кухня по поръчка
В онлайн магазин Aiko XXXL можете да разгледате различни варианти, които перфектно да отговорят на вашите критерии за функционалност и стилен дизайн.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Да, почти еднакви стават, а и когато не се режат с чашка или формичка, а се оформят така стават по-дебелички, което пък им помага да поомекнат след това.

Много са апетитни! Много хубава идея за постигане на еднакви по големина сладки! Не бях се сетила първо да оформям тестото на руло и така да правя еднакви сладките!
Ако желаете, може да сложите линк към Меденки с шипков мармалад
От форум:
От друг сайт:
Нина Райчева