Начало » Тестени изделия » Рецепти за Други изделия » рецепта Великденски локумени кифли

Великденски локумени кифли

Разпечатай

от готварската книга на Веселина Великова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

4 яйца
1 жълтък + 1 с.л олио + 2 с.л прясно мляко - за намазване
140 гр. захар
300 мл. прясно мляко
½ ампула есенция ванилия
настъргана кората от 1/2 лимон
брашно – около 1 кг.
щипка сол
1 кубче мая
8 с.л масло

за плънката:
2-3 кутии локум

за поръсване:
1 ч.ч захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Великденски локумени кифли

Пресяваме брашното в голям съд. По средата правим кладенче и слагаме 4 яйца едно след друго. Предварително изкарваме прясното мляко и яйцата на стайна температура час преди това.Те трябва да са топли. Маслото трябва да е разтопено, не горещо обаче. Вътре слагаме в кладенчето и щипка сол. Стопляме  прясното мляко. В ½ прясно мляко слагаме захарта и разбъркваме, за да се разтопи добре. В леко топло прясно мляко - другата ½ от него слагаме 1 с.л захар и 1 с.л от брашното. Вътре начупваме кубчето мая и разбъркваме. Оставяме покрит с кърпа съда с маята, за да се активира. Като бухне, шупне я прибавяме към брашното. После прибавяме и другата част от захарта с прясното мляко. За аромат добавяме ½ ампула ванилия. Настъргваме ½ кора на лимон, добавяме и нея при брашното и другите съставки. Най-накрая слагаме маслото. Всичко замесваме до меко тесто. Става меко, леко маслено от маслото. Ако е нужно можете да добавите още 1 с.л масло за доомесване.

Посипваме с брашно масата, върху която месим и доомесваме продължително тестото. Става голяма топка. Прехвърляме я в тава и я покриваме с кърпа и после с още една отгоре. Слагаме я в топла стая. Ако нямаме такава, можем да завием тестото отгоре и с одеяло. Трябва тестото да си удвои обема. При мен стана за около 1 час. Вадим тестото върху посипана с брашно маса и го разрязваме на 4 равни части. Всяка част доомесваме, за да стане на топка. Разточваме всяка топка на кръг. Набрашняваме  точилка и с нея правим голям кръг. При средата го режем на две. И после всяка част пак на по две. Трябва да се получат 8 триъгълника. В началото на всеки триъгълник слагаме разтегнат с ръце локум. Навиваме кифлите. Слагаме в тава за печене хартия за печене и върху нея редим кифлите на разстояние една от друга. Така правим и другата част тесто.

От дозата стават 32 бр. кифли. В малка купа или чиния слагаме 1 жълтък, 1 с.л олио, 2 с.л олио и разбъркваме. Оставяме кифлите да втасат за около 30-40 мин. Мажем втасалите кифли със сместа с помощта на четка. Поръсваме ги със захар отгоре. Загряваме фурната на 180 градуса и ги печем до готовност.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

5 диети, които науката подкрепя

5 диети, които науката подкрепя

Целта на тази статия е да предложим здравословни варианти на хранене, които не ви ограничават и същевременно ви помагат да се чувствате свежи и с тонус.
още »

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Модерна еспресо-торта на Ернст Кнам

Италианската компания Lavazza предоставя вълнуваща рецепта за Коледните празници
още »

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

Кои са най-важните витамини и минерали за един професионален спортист?

За да работи правилно една машина тя трябва да е добре смазана, като същото важи и за човешкото тяло, което има нужда от съответните микронутриенти. Тези микронутриенти в лицето на витамините и минералите са така важни за нашия метаболизъм.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Великденски локумени кифли


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама