Начало » Тестени изделия » Рецепти за Милинки » рецепта Добруджански топчета
Добруджански топчета
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за тестото:
1 кг. брашно - може и малко повече
1 кубче мая
1 кафена чашка прясно мляко
1 чаена чаша кисело мляко
2 яйца
щипка сол
за плънката:
1 пакетче масло
1/2 чаша олио
400 гр.сирене
за заливката:
1 кофичка цедено кисело мляко
3-4 яйца
Маята се разтваря в прясното мляко, което сме загряли предварително и се добавя чаена лъжичка захар. Оставя се за около 15 мин. да набъбне. От изброените продукти се омесва тесто, което оставяме да втаса докато увеличи обема си (40 мин - до 1 час). Откъсва се част от тестото, разтегля се с ръце по дължина и се разпъва добре докато стане тънко около 0.5 см. Може да се използва точилка, но по-добре се получава с ръце. Разтопеното масло и олиото се смесват и с тях се полива разпънатото тесто. Поръсва с натрошеното сирене. Запечатва се като с пръсти се прихващат двата края на тестото и се прищипват. Така се процедира с цялото тесто. Полученото се реже на шайби, които се подреждат плътно в намазнена тава като се обръщат с разреза нагоре. Дебелината им се определя от тавата, в която ще печете топчетата. Височината им трябва да е най-много 1/ 3 от височината на тавата. Оставя се да втаса за около още 30-40 мин. От цеденото мляко и разбитите яйца се прави смес, с която се залива тавата. Пече се в предварително загрята силна фурна, като след първите 15 минути фурната се намаля до умерена.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Ако желаете, може да сложите линк към Добруджански топчета
От форум:
От друг сайт:
Мариана Терзиева