Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Пита Слънце

Пита Слънце

Разпечатай

от готварската книга на Зорница Христова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

300 мл. прясно мляко
200 мл. вода
1 мая (50 гр.)
2 с.л. захар
1 с.л. сол
1 кг. брашно
4 бр. яйца
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
75 гр. масло
1 с.л. оцет

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Млякото се смесва с водата и се разделя на 2 части. Към едната, която е по-топла се разтваря маята + захарта + 1 с.л. брашно, а в другата солта. После смесваме двете части в общ съд и се оставя на топло да втаса маята. Отделно изсипваме цялото количество брашно и оформяме кладенче по средата, в което счупваме яйцата (като отделяме единия жълтък за намазване) + киселото млеко + олиото и се започва бъркане, като се замесва меко тесто. Отива точно 1 кг. брашно. Готовото тесто се оставя да втаса, след което се дели на 3 части. Оформянето на пита слънце вижте тук.


Продукти: прясно мляко, мая, захар, сол, брашно, яйца, кисело мляко, олио, масло, оцет

Тагове: Рецепти за Нова година, Рецепти за Ивановден, Рецепти за Тодоровден, Рецепти за Петровден, Рецепти за Атанасовден

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Слънчева пита
Погача Слънце
Питка `Слънце`
Пита Слънце - II вариант
Пита Слънце за 3-ти март

Последни статии

Финладия пусна хляб с насекоми

Финладия пусна хляб с насекоми

От 24 ноември в супермаркетите във Финландия се появи хляб, направен с добавка от насекоми, пише финландският вестник "Хелзингин Саномат".
още »

Любопитни факти за кубинската кухня

Любопитни факти за кубинската кухня

Типичното за кубинската кухня е белият ориз. Едно от основните ястия е белият ориз с едно-две пържени яйца отгоре, сервиран с пържени зрели банани.
още »

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка е пъстра смес, както от местни традиции, така и от чуждестранни рецепти, докоснали се до латиноамериканската култура, благодарение на европейските преселници. В различните страни, именно това влияние се усеща в различни степени – от приготвянето на блюдата до поднасянето им на трапезата.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил

Коментари (3)


Аватар19 Януари 2012
Шери Курт
Чудесна пита!
Аватар09 Декември 2011
Az-gotvia.bg
Тази рецепта задължително ще я изпробвам. Намерих обяснение за начина на оформяне на слънцето: Тестото се дели на 9 части - четири малки, четири по - големи и една най - голяма за средата. По-големите топки се разточват на кръгове, които се нареждат един върху друг в тавата, като се мажат с останалата половина от маслото. С остър нож се разрязва през средата като звезда, като разрезите не стигат до края на кръга, а получените ъгълчета се отварят навън. По-малките топки тесто се разточват по същия начин, поставят се намазани в полученият кръг, разрязват се и се обръщат ъгълчетата навън. В средата се поставя най - голямата топка тесто. Оформената пита се оставя на топло да втаса, намазва се с жълтък, посипва се с мак, сусам и кашкавал, и се запича при 200 С до готовност.
Аватар08 Декември 2011
Силвия Кабаиванова
Как точно оформяте самата пита ?



Ако желаете, може да сложите връзка към Пита Слънце


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я

реклама

My Best Wear