Начало » Основни ястия » Рецепти за Ястия без месо » рецепта Картофен пай

Картофен пай

Разпечатай

от готварската книга на Илияна Димова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за картофеното тесто:
5 големи картофа (800 г - 1 кг)
2 суп.лъж.зехтин
куркума и сол на вкус
2 суп.лъж.галета
1 суп.лъж.натурално нишесте
1 пресен жълтък
Необходими са още олио и галета за намазване и поръсване на формата за печене.

за плънката:

3-4 стръка зелен лук
2 стръка зелен чесън
500-600 г пресен спанак
1 каф.чашка ориз
1 суп.лъжица нарязан пресен джоджен
1 суп.лъж.нарязан пресен магданоз
черен пипер
къри и сол на вкус
щипка лют червен пипер
4-5 суп.лъжици зехтин
1 пресен белтък разбит с щипка сол на твърда пяна
2 суп.лъж.настърган кашкавал

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Белим картофите и сваряваме. Отцеждаме от водата, намачкваме и овкусяваме с 2 суп.лъжици зехтин, куркума и сол на вкус. Добавяме жълтъка, 2 суп.лъжици галета и 1 суп.лъж. натурално нишесте. Замесваме като тесто. Слагаме на хладно в хладилника.

За плънката на пая нарязваме зеления лук, зеления чесън и задушаваме в зехтин и малко вода да поомекнат. Добавяме спанака, джоджена, магданоза, черен пипер, къри, червен пипер, а като поизври течността, добавяме и ориза. Наливаме 3 ч.чаши вода и варим до готовност. Дръпваме от котлона и прибавяме настъргания кашкавал. Добавяме и разбития на твърда пяна белтък и разбъркваме.

Вземаме по-малка форма за печене с отделящи се стени и намазваме с олио или зехтин. Поръсваме обилно с галета. Разстиламе картофеното тесто (с влажни ръце), като правим борд по стените на формата. Изсипваме плънката и разстиламе равномерно. Изпичаме в загрята на 180-200 градуса фурна за около 20-30 минути. Изваждаме от фурната и оставяме пая за няколко минути във формата преди да извадим.


Продукти: картофи, зехтин, куркума, сол, галета, нишесте, яйца, олио, зелен лук, чесън, спанак, ориз, джоджен, магданоз, черен пипер, къри, лют червен пипер, кашкавал

Тагове: Оригинални рецепти

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Гуакамоле - най-известното предястие, приготвено от авокадо

Гуакамоле - най-известното предястие, приготвено от авокадо

Авокадото се култивира за първи път в Южно Мексико преди около 10 000 години. В началото на 1900 г., авокадото често се е наричало "алигаторна круша". Най-известното предястие, приготвено от авокадо е гуакамоле.
още »

От къде произлиза кебапът

От къде произлиза кебапът

Историята на кебапа датира още в далечните записи на азиатска и африканска кухня.
още »

Как да подберем най-подходящото меню за гости

Как да подберем най-подходящото меню за гости

Ако сте решили да разпуснете с приятели и да се позабавлявате в домашна обстановка, съветите, които ще намерите тук, са точно за вас. Дори да организирате събиране, в което фокусът не е насочен към храната, менюто все пак не трябва да остава на заден план, а да бъде правилно подбрано.


още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил

Коментари (2)


Аватар15 Ноември 2014
Петя Тодорова
Супер!
Интересна рецепта!



Ако желаете, може да сложите връзка към Картофен пай


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди





реклама