Начало » Подправки » Джинджифил


Джинджифил

Джинджифил

18 Ноември 2014 | Моника Кабаиванова

Джинджифилът (наричан още исиот или имбир) е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността, а в Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. Първоначално се използвал предимно в медицината и като афродизиак.

Джинджифилът е с високо съдържание на калий, който е необходим за сърдечната функция, както и с високо съдържание на манган и минерали, изграждащи устойчивост към болести. Той предпазва лигавицата на сърцето и кръвоносната система, намалява високото кръвно налягане, а също така намалява и нивата на вредния холестерол в човешкия организъм.

Джинджифилът действа стабилизиращо и укрепващо и на имунната система. Джинджифиловият чай ускорява процесите на метаболизма благодарение на етеричните масла, на които е много богат. Той се използва и когато трябва да се преодолеят пристъпи на гадене и стомашни разстройства. Джинджифиловият чай е полезен и при болки в гърлото, както и при менструални болки, при бронхит, пневмония и дори при бронхиална астма. Той е идеално средство срещу настинка с хрема.

Джинджифилът е естествен антиоксидант, антисептик и има силни анти-туморни ефекти върху клетките. Той се препоръчва след травми и заболявания, тъй като спомага за преодоляването на болката и на възпалението и има силна възстановителна функция. Тази ароматна подправка влияе положително върху мъжкото здраве и редовната му употреба повишава потентността.

Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството. Участва във всяко къри. В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира, в Германия са известни джинджифиловите курабийки и сладкиши, а в Китай го захаросват. В миналото е имало цели улици, наречени „джинджър-стрийт“, на които са се предлагали продукти с джинджифил.

Много важна характеристика - при пържене подправката неутрализира свободните радикали, които се образуват в мазнината при висока температура!

Статията е прочетена: 8145 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Подправки:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди