Начало » Подправки » Девесил


Девесил

Девесил

03 Юни 2016 | Моника Кабаиванова

Девесилът е многогодишно растение от семейството на магданоза и моркова - Сенникоцветни, което достига 1-2 метра височина. Познат ни е като незаменима подправка, подходяща за рибни чорби и супи или за агнешко печено. 

Девесилът има много по-голям потенциал, ако говорим за лечебни свойства. Той притежава вещества, стимулиращи храносмилането, има пикочогонно и газогонно действие. Лечебният ефект се дължи главно на етеричното масло. Отличителен е якият, наситен и специфичен тамянов аромат на девесила. Характеризира се първоначално с горчив, а след кратко време става ароматно – горчив вкус.

Казват, че ястие без подправки било като жена без грим. Какво е постната картофена чорба без стрък пресен девесил? Девесилът си отива с всякакви чорби. Някои хора го слагат на боб заедно с джоджена, въпрос на вкус. Другото му класическо приложение е за миди с черупки, които се приготвят за няколко минути, докато се отворят. По тази причина върви и на риба. По вкус и външен вид прилича на целината.

Рецепти с девесил

Статията е прочетена: 5455 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Подправки:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама