Начало » Хранене » История на сладоледа
История на сладоледа
Родното място на сладоледа е италианският град Неапол. На леденото изкушение се радвали бедни и богати много преди да се появяват технологиите за замразяване на храна.
Първоначално разбира се сладоледът бил достъпен единствено за елита. Приготвянето му преди около 300 години било много трудна задача. За целта било необходимо много лед. Преди създаването на първия хладилник през 19 век хората събирали лед от върховете на планините и го транспортирали до града, където приготвяли охлаждащата смес. Ледът се съхранявал в специално издълбани дупки, за да може да не се размрази няколко месеца.
Смята се, че първият сладолед от плодове и мед бил забъркан за римския император Нерон. По-късно рецептата достигнала до Китай. През 1600 година сладоледът от лимон, захар, яйчен белтък и мляко започнал да се подарява като подарък за сватба.
По това време кралските особи хапвали сладолед в скъпи порцеланови съдове или златни и сребърни купички. През 18-ти век обикновените хора си купували сладолед в обикновени стъклени чаши. Хората ги облизвали до край и ги връщали на продавача, който ги използвал многократно. Загрижен за здравето на хората, италианецът Итало Марчиони създал първата вафлена кутийка. През 1896 г. той изпекъл първите вафли с плоско дъно, които наподобявали по форма стъклените чаши и били не само напълно безопасни, но и вкусни.Рецепта за домашен лимонов сладолед
Рецепта за домашен малинов сладолед
Домашен крем-сладолед за децата
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!
За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил
Oще от Хранене:
- Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza
- Освежаващи коктейли с кафе за лятото
- Кулинарни предизвикателства за Великден