Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Ябълков пай с канела

Ябълков пай с канела

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 ч ч прясно мляко
1 п суха мая
1 яйце
1/2 ч л сол
1/4 ч ч захар
50 г разтопено масло
щипка джинджифил
есенция ром
4-5 ч ч брашно

за намазване между слоевете:
масло
захар
канела за поръсване

плънка:
2 ябълки, обелени и нарязани на парченца
захар
канела
орехи
2 с л натрошен шоколад
1 с л разтопен мед

сусам за поръсване
прясно мляко за намазване на питката

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Ябълков пай с канела

Маята се разтваря в 100 мл топло прясно мляко с 1 с. л. захар и се оставя да шупне. Сипва се в средата на пресятото брашно, добавяме яйцето, останалото мляко, захар, сол, щипка джинджифил, есенция ром и разтопеното масло. Замесва се гладко тесто и се оставя за 50 минути да удвои обема си.

От готовото тесто отделете едно топче колкото ябълка, останалото разделете на 4 части. Всяка се разточва на кръг, намазваме с масло и поръсваме със захар, смесена с канела. Нареждат се една върху друга, последната не се поръсва.

Изрязва се с чиния диаметър 20 см, за да се изравни, изрезките се запазват и прехвърляме в намаслена голяма тава. С нож правим 8 разреза през центъра до 1 см от края, така тестото се разделя на 8 триъгълника. В средата на всеки правим разрез и върха се промушва през него и обръщаме навън. От изрезките отделям малко фитилче за средата, останалото се усуква около образувания кръг. Отделеното тесто се разточва, намазваме с масло и поръсваме с натрошен шоколад. Оформя се на малка питка и поставяме в средата. Отгоре се поръсва с плънка от захар, канела и орехи. Върху нея ветрилообразно се нареждат резени ябълка като леко се застъпват, поръсваме със захар и канела.

Оставя се да почине 15 -20 минути, намазваме с прясно мляко и поръсваме сусам. Печем в загрята фурна 180 градуса около 30-35 минути. Изважда се и ябълките се намазват с разтопен мед. Вкусен и ароматен ябълков пай !!!



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти

Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти

Ако не сте фенове на твърдия алкохол в чист вид и обичате да експериментирате с комбинации от вкусове, плодове, сокове и алкохолни питиета, то коктейлите с водка са отличен вариант за целта.
още »

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »

3 идеи за аранжиране на градината

3 идеи за аранжиране на градината

Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил

Коментари (2)


Аватар01 Януари 2015
Елена Пенчева
Красота!
Много оригинално!



Ако желаете, може да сложите линк към Ябълков пай с канела


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди