Начало » Десерти » Рецепти за Торти » рецепта Лесна шоколадова торта `Алекс`
Лесна шоколадова торта `Алекс`
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
3 готови блата за торта (какаови)
за крема:
2 ч.ч. прясно мляко
(сварено и прецедено)
2 с.л. захар
3 яйца
2 с.л. брашно
1 с.л. нишесте
1 щипка сол
1 ванилия
1 ч.ч. сметана
2 с.л. пудра захар
за захарния сироп:
300 мл вода
3 с.л. захар
за глазурата:
100 г кулинарен шоколад
6 с.л. сметана
3 с.л. краве масло
за украсата:
50 г кулинарен шоколад
краве масло
пудра захар
безвредна боя
шоколадови бисквити листа
Яйцата се разбиват на пяна със захарта. Прибавя се на тънка струя млякото, в което предварително са размити нишестето, брашното и солта. Сместа се вари при непрекъснато бъркане докато се сгъсти. След това се оттегля от котлона и се разбърква енергично още 1-2 минути. Приготвеният крем се ароматизира с ванилията и се охлажда напълно. Сметаната се разбива с пудрата захар и се добавя към крема.
Единият блат на тортата се напоява със захарен сироп, отгоре се слага от крема, върху него втория блат, напоява се, отгоре се слага останалия крем и третия блат, който също се напоява със сироп.
Приготвяне на глазурата:
Натрошете шоколада в купа. Разтопете маслото в микровълнова фурна или в малък съд на котлона и добавете сметаната. Излейте горещата смес върху шоколада и изчакайте 30 секунди. Разбъркайте до хомогенна смес. Топлата глазура се излива равномерно върху тортата и се заглажда с шпатула.
Смесват се краве масло и пудра захар (към маслото постепенно се добавя захар и се бърка докато се получи смес, подходяща за шприцоване. Оцветява се с безвредна боя и се поставя в найлонова кесийка с отрязан връх или шприц. Шприцова се на розички върху тортата.
Около 50 г кулинарен шоколад се разтопява в микровълнова фурна и като се охлади се слага в найлонова кесийка с отрязан връх. Върху алуминиево фолио се шприцоват формички, подобни на крило на пеперуда. Оставят се в хладилник за около 30 мин. и като се втвърдят се забождат в розичките на тортата.
Отстрани тортата е украсена с шоколадови бисквити листа.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Лесна шоколадова торта `Алекс`
От форум:
От друг сайт: