Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски венец

Великденски венец

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

3 яйца
1 жълтък за намазване
200 г заквасена сметана
180 г захар
50 г разтопена мас
50 мл олио
щипка сол
30 г мая
ванилия
кара от лимон
800 г брашно

плънка:
боровинки
карамелизирани орехи начукани ситно
сусам

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята активирам в 50 мл топла вода с малко захар и брашно и оставям да шупне. Разбиват се яйцата със захарта и сипвам в средата на брашното с щипка сол. Добавя се активираната мая, половината смес от олиото и маста, заквасената сметана. Накрая се добавя ванилията и настъргана кора от лимон. Замесваме меко тесто, като по време на месенето се добавя останалата мазнина. Оставяме тестото в купа покрито с фолио да втаса около 1 час.

Готовото тесто се разточва на голям правоъгълник с дължина 40 см. Около една трета от правоъгълника се нарязва на 8 равни части, а всяка част се нарязва на три ленти. Всяка тройка ленти се сплита на плитка. Отгоре в цялата част разпределяме плънката и започваме да навиваме на руло към плитките, които се прехвърлят върху рулото. Краищата се свързват и венеца се нарежда в намазана с олио тава в средата поставяме чашка, за да запазим кръглата форма. Втасва още 20 минути. Намазва се с разбит с малко олио жълтък и поръсваме сусам. Печем 35-40 минути до готовност.

Светли ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ !!!


Продукти: яйца, заквасена сметана, захар, свинска мас, олио, сол, мая, ванилия, лимонова кора, брашно, боровинки, орехи, сусам

Тагове: Рецепти за Великден, Българска кухня, Оригинални рецепти

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Великденски козунак
Великденски козунак с плънка
Великденски козунак с пълнеж
Великденски козунак със стафиди
Великденски козунак със стафиди, шоколад и сушени кайсии

Последни статии

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка е пъстра смес, както от местни традиции, така и от чуждестранни рецепти, докоснали се до латиноамериканската култура, благодарение на европейските преселници. В различните страни, именно това влияние се усеща в различни степени – от приготвянето на блюдата до поднасянето им на трапезата.
още »

Как да станете най-добрият млад готвач

Как да станете най-добрият млад готвач

S.Pellegrino обяви третото издание на международния си конкурс за изгряващи кулинарни таланти от цял свят, вече с по-широка селекция и удължена продължителност.
още »

Какво не знаем за яйцата

Какво не знаем за яйцата

Знаете ли, че яйцето е обявено за един от най- универсалните продукти. То се приема самостоятелно, сварено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното и десерта.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите връзка към Великденски венец


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я





реклама