Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Пита за здраве

Пита за здраве

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 ч ч прясно мляко
2 пакета суха мая
100 мл топла вода за маята
2 ч л захар
2 ч л сол
3 с л олио
900 г брашно
150 г сирене
1 жълтък за намазване
семена за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята се разтваря в топлата вода с 2 ч. л. захар и 2 с. л. брашно и се оставя да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса 40 мин.

От тестото се отделя топче - 1/3 от тестото за средата на питката. Останалото се разделя на 7 топчета, едното от тях се разточва и с чашка се изрязват малки кръгчета. Всяко се прегъва малко, но не през средата на две и се прищипва, за да се оформи листенцето на цветята (виж снимката за яснота). Изрязват се и 6 листенца и се оформят 6 малки топченца за средата на цветята. Останалите топки се оформят на елипса и се поставя натрошено сирене, навива се на руло, като двата края се събират и прищипват. Нареждат се в тава върху хартия за печене, около топчето в средата, в което също има сирене. Отгоре се нареждат оформените цветя и листенца. Втасва още 20-30 мин, намазваме с разбит жълтък и поръсваме семена. Печем в умерена фурна 170 градуса около 40 минути. Добър апетит !


Продукти: прясно мляко, суха мая, захар, сол, олио, брашно, сирене, семена

Тагове: Българска кухня, Рецепти за Петровден, Рецепти за Антоновден, Рецепти за Александровден, Рецепти за Атанасовден

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Питата на баба Зори
Пита със сирене
Питка за Рожден ден
Питка за празници

Последни статии

Финладия пусна хляб с насекоми

Финладия пусна хляб с насекоми

От 24 ноември в супермаркетите във Финландия се появи хляб, направен с добавка от насекоми, пише финландският вестник "Хелзингин Саномат".
още »

Любопитни факти за кубинската кухня

Любопитни факти за кубинската кухня

Типичното за кубинската кухня е белият ориз. Едно от основните ястия е белият ориз с едно-две пържени яйца отгоре, сервиран с пържени зрели банани.
още »

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка е пъстра смес, както от местни традиции, така и от чуждестранни рецепти, докоснали се до латиноамериканската култура, благодарение на европейските преселници. В различните страни, именно това влияние се усеща в различни степени – от приготвянето на блюдата до поднасянето им на трапезата.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил

Коментари (1)


нека всички да сме здрави............



Ако желаете, може да сложите връзка към Пита за здраве


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я

реклама

My Best Wear