Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Пита за здраве

Пита за здраве

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 ч ч прясно мляко
2 пакета суха мая
100 мл топла вода за маята
2 ч л захар
2 ч л сол
3 с л олио
900 г брашно
150 г сирене
1 жълтък за намазване
семена за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята се разтваря в топлата вода с 2 ч. л. захар и 2 с. л. брашно и се оставя да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса 40 мин.

От тестото се отделя топче - 1/3 от тестото за средата на питката. Останалото се разделя на 7 топчета, едното от тях се разточва и с чашка се изрязват малки кръгчета. Всяко се прегъва малко, но не през средата на две и се прищипва, за да се оформи листенцето на цветята (виж снимката за яснота). Изрязват се и 6 листенца и се оформят 6 малки топченца за средата на цветята. Останалите топки се оформят на елипса и се поставя натрошено сирене, навива се на руло, като двата края се събират и прищипват. Нареждат се в тава върху хартия за печене, около топчето в средата, в което също има сирене. Отгоре се нареждат оформените цветя и листенца. Втасва още 20-30 мин, намазваме с разбит жълтък и поръсваме семена. Печем в умерена фурна 170 градуса около 40 минути. Добър апетит !


Продукти: прясно мляко, суха мая, захар, сол, олио, брашно, сирене, семена

Тагове: Българска кухня, Рецепти за Петровден, Рецепти за Антоновден, Рецепти за Александровден, Рецепти за Атанасовден

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Питата на баба Зори
Пита със сирене
Питка за Рожден ден
Питка за празници

Последни статии

Гуакамоле - най-известното предястие, приготвено от авокадо

Гуакамоле - най-известното предястие, приготвено от авокадо

Авокадото се култивира за първи път в Южно Мексико преди около 10 000 години. В началото на 1900 г., авокадото често се е наричало "алигаторна круша". Най-известното предястие, приготвено от авокадо е гуакамоле.
още »

От къде произлиза кебапът

От къде произлиза кебапът

Историята на кебапа датира още в далечните записи на азиатска и африканска кухня.
още »

Как да подберем най-подходящото меню за гости

Как да подберем най-подходящото меню за гости

Ако сте решили да разпуснете с приятели и да се позабавлявате в домашна обстановка, съветите, които ще намерите тук, са точно за вас. Дори да организирате събиране, в което фокусът не е насочен към храната, менюто все пак не трябва да остава на заден план, а да бъде правилно подбрано.


още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил

Коментари (1)


нека всички да сме здрави............



Ако желаете, може да сложите връзка към Пита за здраве


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди





реклама