Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Пита за здраве

Пита за здраве

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 ч ч прясно мляко
2 пакета суха мая
100 мл топла вода за маята
2 ч л захар
2 ч л сол
3 с л олио
900 г брашно
150 г сирене
1 жълтък за намазване
семена за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята се разтваря в топлата вода с 2 ч. л. захар и 2 с. л. брашно и се оставя да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса 40 мин.

От тестото се отделя топче - 1/3 от тестото за средата на питката. Останалото се разделя на 7 топчета, едното от тях се разточва и с чашка се изрязват малки кръгчета. Всяко се прегъва малко, но не през средата на две и се прищипва, за да се оформи листенцето на цветята (виж снимката за яснота). Изрязват се и 6 листенца и се оформят 6 малки топченца за средата на цветята. Останалите топки се оформят на елипса и се поставя натрошено сирене, навива се на руло, като двата края се събират и прищипват. Нареждат се в тава върху хартия за печене, около топчето в средата, в което също има сирене. Отгоре се нареждат оформените цветя и листенца. Втасва още 20-30 мин, намазваме с разбит жълтък и поръсваме семена. Печем в умерена фурна 170 градуса около 40 минути. Добър апетит !


Продукти: прясно мляко, суха мая, захар, сол, олио, брашно, сирене, семена

Тагове: Българска кухня, Рецепти за Петровден, Рецепти за Антоновден, Рецепти за Александровден, Рецепти за Атанасовден

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Питата на баба Зори
Пита със сирене
Питка за Рожден ден
Питка за празници

Последни статии

Как да станете най-добрият млад готвач

Как да станете най-добрият млад готвач

S.Pellegrino обяви третото издание на международния си конкурс за изгряващи кулинарни таланти от цял свят, вече с по-широка селекция и удължена продължителност.
още »

Какво не знаем за яйцата

Какво не знаем за яйцата

Знаете ли, че яйцето е обявено за един от най- универсалните продукти. То се приема самостоятелно, сварено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното и десерта.
още »

Любимите храни на зодия Везни

Любимите храни на зодия Везни

Представителите на зодия Везни са едни от най-здраво стъпилите хора от всички зодиакални знаци. Те са истински любители на храната, но това което най-много ги впечатлява е цялото суетене около приготвянето й.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил

Коментари (1)


нека всички да сме здрави............



Ако желаете, може да сложите връзка към Пита за здраве


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я





реклама