Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Пита за празници

Пита за празници

Разпечатай

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

150 мл хладка вода
150 мл прясно мляко
3 яйца
3 с л маргарин
30 г мая
2 с л захар
1 с л сол
3-4 с л кисело мляко
1 кг брашно
50 г масло за намазване
семена за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сипваме в брашното прясното мляко, водата, солта, захарта, маргарина, натрошената мая, яйцата без един жълтък, 3-4 с л кисело мляко. Разбъркваме и замесваме тесто. Оставя се на топло да втаса 30-40 минути. Премесва се и разделяме на 16 еднакви топчета. Нареждат се в тава, поръсена с брашно, покриваме с кърпа и оставяме докато удвоят обема си. Всяко топче се дърпа на обла питка с големина на чиния, намазва се с масло и навиваме на руло, усуква се и връзваме на възел. Нареждат се по стените на тавата. В средата се навиват на охлюви. Оставяме за 20 минути да почине, намазва се с разбит с малко олио жълтък и поръсваме семена. Печем при 180 градуса около 20 минути, после на 150 градуса още 20 минути или до готовност. Изважда се, намазваме с масло, покрива се с кърпа. Весели празници !!!


Продукти: вода, прясно мляко, яйца, маргарин, мая, захар, сол, кисело мляко, брашно, краве масло, семена

Тагове: Рецепти за Йордановден, Рецепти за Ивановден, Рецепти за Бабинден, Рецепти за Коледа, Рецепти за Нова година, Оригинални рецепти, Рецепти за Петровден, Рецепти за Атанасовден

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Питка за празници
Празнична погача
Празнична погача `Коледна звезда`
Питка за Рожден ден
Питка Коледна звезда

Последни статии

Гуакамоле - най-известното предястие, приготвено от авокадо

Гуакамоле - най-известното предястие, приготвено от авокадо

Авокадото се култивира за първи път в Южно Мексико преди около 10 000 години. В началото на 1900 г., авокадото често се е наричало "алигаторна круша". Най-известното предястие, приготвено от авокадо е гуакамоле.
още »

От къде произлиза кебапът

От къде произлиза кебапът

Историята на кебапа датира още в далечните записи на азиатска и африканска кухня.
още »

Как да подберем най-подходящото меню за гости

Как да подберем най-подходящото меню за гости

Ако сте решили да разпуснете с приятели и да се позабавлявате в домашна обстановка, съветите, които ще намерите тук, са точно за вас. Дори да организирате събиране, в което фокусът не е насочен към храната, менюто все пак не трябва да остава на заден план, а да бъде правилно подбрано.


още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил

Коментари (1)


Аватар18 Декември 2014
Az-gotvia.bg
Чудесна питка! Според мен е по-добре да се смеси маята предварително със захарта и малко вода.



Ако желаете, може да сложите връзка към Пита за празници


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди





реклама