Начало » Тестени изделия » Рецепти за Други изделия » рецепта Мъфини с маслинова паста
Мъфини с маслинова паста
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
100 мл. прясно мляко
1 яйце
50 мл. олио
1 жълтък за намазване
сусам
2 ч.ч с връх брашно
1/2 ч.л захар
1/2 ч.л сол
1/4 от кубче мая
12 ч.л с връх маслинова паста - домашна или купена
Стоплям прясното мляко и в него слагам 1/4 от 1 кубче прясна мая. Добавям захарта и 1 с.л брашно и оставям да шупне. Набрашнявам много леко плота. В купа пресявам брашното, така мъфините стават по-хубави. Правя кладенче и в него слагам солта и олиото. После чуквам 1 яйце при брашното. Яйцето не го разбивам предварително. Добавям и вече шупналата мая с прясното мляко и захарта. Замесвам тесто. От тези продукти може да се направи тесто нужно за една форма за мъфини с 6 броя гнезда. Диаметърът на гнездата е 7 см. При месенето не съм прибавяла повече брашно освен 2 ч.ч. с връх, които отмерих и сложих в купата. Тестото става много меко, пухкаво и леко мазно. Първо бърках съставките в купата. Тестото става като топка и се отделя от стените. Прехвърлям тестото върху плота за месене или маса и меся продължително.
Като го омесим го прехвърляме в дълбок съд и покриваме с кухненска чиста кърпа. Оставяме да втаса. Аз го оставих 50 мин. За това време предвид, че е топло, тестото втаса увeличавайки обема си бързо. Делим тестото на 6 части, като го режем с нож на 6 равни броя. Намазнявам с олио или масло гнездата и набрашнявам. Ползвах форма за мъфини с керамично покритие. Всяка част от тестото си я правя на топка. Набрашняваме плота ако видим, че има нужда. Като разточвах не го набрашних, защото лесно се работеше с тестото. Точим с точилка всяка топка, като елипса. В широката част си режем ленти, които да обхващат 2/3. В другата цяла част, която е неразрязана слагаме 2 ч.л маслинова паста. Намазваме маслиновата паста. Ако искате сложете 3 ч.л също ще стане добре. Аз използвах домашно приготвена паста. Навиваме в посока края на лентите.Така образуваните нещо като фитили навиваме накрая в кръг, като охлюви. Слагаме охлювите в гнездата. Оставяме да втасат около 40, минимум 30 мин. Бухват.
В чиния си разбиваме жълтъка. С помощта на силиконова четка мажа мъфините. Ръся със сусам. Аз поръсих едната част, а другата не. Печем в загрята на 180 гр. до готовност. Стават с хубав цвят. Като изстинат леко ги вадим внимателно. От всички страни стават с хубава коричка.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Мъфини с маслинова паста
От форум:
От друг сайт: