Начало » Подправки » Риган


Риган

Риган

06 Март 2014 | Веселка Петрова

Обикновеният риган (Origanum vulgare) е познат още като горски чай, овчарски босилек, ванилова трева, риганова трева, витошки чай и черновръхче. Той е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. Среща се в Европа, Азия и Северна Америка. В диво състояние може да бъде открит в сечища, по каменливи места и в редки гори предимно в предпланините и планините в цяла България до около 1 600 м надморска височина.

Според гръцката митология риганът е символ на радостта и затова младоженците били окичвани с венец от риган, за да се подсили любовта между тях.

Изсушените стъбла от риган се употребяват се при кашлица, белодробни заболявания и за приготвяне на обикновен чай. Като подправка и за лечебни цели се използва този вид, който цъфти с розововиолетови цветчета.

В кулинарията риганът е класическа подправка за пица и паста. Също така е подходящ за зеленчукови ястия, сирене, кашкавал, гъби, риба, както и със свинско и говеждо месо. Комбинира се най-добре с розмарин и мащерка.

Пресният риган може да издържи около 3-4 дни в хладилник. Ароматът на изсушения риган е много силен. Съхранява се в херметически затворен буркан на тъмно и прохладно място.

Рецепти с риган

Статията е прочетена: 7166 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Подправки:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди