Чубрица
Чубрицата е род от около 30 вида едногодишни или многогодишни тревисти растения и малки храсти. Изсушената билка е със зелен цвят, характерна миризма и леко лют вкус. Като подправка най-често се използва, смесена със сол, червен пипер, черен пипер и сминдух.
Освен отлични кулинарни качества, чубрицата има и доказани лечебни свойства. Тя стимулира дейността на стомаха и червата, затова е много подходяща подправка за трудно смилаеми храни, като варен боб, леща, грах и т.н. В популярната подправка "шарена сол" също присъства чубрица. Подправката чудесно допълва много други храни и продукти, като сандвичи, спагети, доматени сосове и други.
Чубрицата е много богата на витамин С, съдържа още етрично масло, танин и други полезни съставки. Пресните листа на чубрицата съдържат около 45-50 мг % витамин С, 3-9 мг % каротин и витамин Р.
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!
За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил
Oще от Подправки:
Даниела Иванова