Начало » Хранене » Норвежка морска кухня


Норвежка морска кухня

Норвежка морска кухня

16 Май 2015 | Az-gotvia.bg

В средата на месец май издателство "Ентусиаст" публикува специалното кулинарно издание "Норвежка морска кухня". Книгата се издава със съдействието на Посолство на Кралство Норвегия в България и Норвежкия съвет за морските храни, а рецептите са представени от един от най-известните кулинари у нас – Иван Звездев. В изданието са поместени рецепти за приготвяне на ястия от традиционната норвежка кухня, като основният продукт са морските деликатеси и рибата – неизменна част от трапезата на северните народи. Книгата е подходяща и би била полезна както на майстор-готвачите, така и на любителите кулинари. Тя е предназначена за всеки, който желае да обогати родното ни меню с нови вкусове.

Норвежката кухня все още е малко позната в България. Чрез тази книга българските читатели имат възможност да опознаят традициите и културата на тази прекрасна страна буквално от „кухнята“ ѝ. През последните години норвежките майстор-готвачи се нареждат сред първенците на най-престижните готварски форуми. Тайната на техния успех се крие в употребата на изпитани рецепти, предавани от поколение на поколение, съчетани с „новите“ за Европа подправки и продукти в една балансирана кулинарна приемственост. Резултатът е ароматна, вкусна и не на последно място здравословна храна със съвършен вкус, поднесена семпло и със стил.

„Днес, когато наблягаме на морската храна като естествен елемент от рационалното хранене, можем да научим много от жителите на тази впечатляваща северна страна“, споделя Иван Звездев. От основен поминък и средство за оцеляването на хората от тази част на света, днес морските деликатеси и рибата са станали основа на изискана кухня с характерен вкус. Норвежките морски продукти се отличават с изключително високо качество. Към днешна дата Норвегия заема второ място по износ на морски продукти в света, които се отглеждат в естествена и екологично чиста среда.

В книгата са предложени автентични рецепти за рибни специалитети от страната на Северното сияние. Предлагаме една от тях - Маринована сьомга с розмарин.

За улеснение на читателите кулинарните предложения в книгата са групирани в няколко основни раздела според реда на поднасяне – предястия, суши, основни ястия и десерти. Рецептите са разнообразни и лесни за изпълнение, а необходимите продукти за приготвяне са познати на българския пазар. Сред основните продукти са пушената сьомга, превърнала се в емблема на страната по света, както и треска, херинга, сардини и скумрия. Морските дарове могат да се консумират сурови, пушени, осолени или мариновани, но най-важното за тях е кулинарната им обработка, която гарантира запазването на полезните им съставки и вкус. За тази цел готвачът Иван Звездев дава изключително ценни съвети и малки трикове, с които всеки готвач да достигне съвършения вкус.

Освен рецепти за приготвяне на традиционни морски ястия, в изданието са поместени и фотографии със забележителни гледки от северната страна. Но истинската наслада за окото е апетитно приготвената храна, която е визуализирана по изключително красив и стилен начин. Цветните изображения, поместени в книгата, дават предложения за цялостно оформяне на чинията при поднасяне на храната, както и идеи за декорация.

Норвежка морска кухня

Статията е прочетена: 6019 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Хранене:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди