Начало » Съвети и идеи » Как да пестим време при готвене


Как да пестим време при готвене

Как да пестим време при готвене

14 Ноември 2011 | Гергана Коджабашийска

Фризерът - удобен начин за съхранение на пресни продукти и подправки

Фризерът в днешно време е незаменимо средство за консервиране на различни хранителни продукти, особено когато нямаме време, за да приготвим зимнина или обичаме да използваме пресни подправки. В него лесно могат да се замразят грах, тиквички, чушки, моркови, магданоз, девисил, джоджен и други подправки, които да прибавяме след това към нашите кулинарни произведения.

Ако успеем да отделим няколко часа, за да нарежем на ситно зеленчуците и подправките, които ползваме най-често при готвене, ще си спестим ценно време след това при приготвянето на ястията.

Използването на буркани с дебело стъкло и пластмасова капачка е много удобно средство за замразяване на продукти, по този начин се ограничава и употребата на найлонови торбички.

Меню за месеца

Знаете ли, че изготвянето на меню за месеца или списък с храните, които може да готвите е чудесен начин да се справите с вечния въпрос: "Какво да сготвя днес?". (Естествено, винаги може да обогатите своето месечно меню с рецептите, които са поместени на страниците на Az-gotvia.bg). Изготвянето на план затова какво ще сложите на трапезата за месеца е чудесен начин и да планирате бюджета, който ще ви е нужен за закупуване на нужните ви продукти. Освен всичко друго, ще ви спести конфузната ситуация да решите да сготвите нещо и в последния момент да се окаже, че ви липсват важни продукти за направата му.

За да бъде менюто харесано от всички, може да поговорите с половинката и децата си и заедно да изготвите месечно меню, съобразено с желанията на всички.

Бъдете умерени в употребата на месни продукти, прекаляването с месо, както и избягването му са вредни за организма.

Добре е да си направите малък списък от храни, които се приготвят бързо и са особено подходящи в дните, в които сте се прибрали малко по-късно от работа.

Ето и няколко идеи за лесни и бързи ястия:

***яйца - бъркани яйца, яйца на очи, яйца по панагюрски, сварени яйца... Освен, че се приготвят за минути, съдържат много полезни хранителни вещества.

***паниран кашкавал

***риба - на скара, пържена, панирана, печена... Приготвя се сравнително бързо и трябва да присъства в менюто ви поне три, четири пъти месечно.

***гювечета - приготвят се много лесно и общо взето като съдържание включват всичко, което ви е останало в хладилника (най-често включват салам, сирене, доматен сок, кисели краставички, яйце... и каквото още се сетите и обичате).

*** кюфтета - приготвят се бързо, особено ако сте си закупили готови овкусени от магазин.

Макар че не винаги най-вкусните ястия са и най-полезни, не забравяйте, че стресът е много по-голям вредител, отколкото фактът, че няколко пъти в месеца сте нарушили правилата на здравословното хранене като сте похапнали нещо калорично и не толкова полезно.

Статията е прочетена: 5996 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Съвети и идеи:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди