Начало » Съвети и идеи » Как да пестим време при готвене
Как да пестим време при готвене
Фризерът - удобен начин за съхранение на пресни продукти и подправки
Фризерът в днешно време е незаменимо средство за консервиране на различни хранителни продукти, особено когато нямаме време, за да приготвим зимнина или обичаме да използваме пресни подправки. В него лесно могат да се замразят грах, тиквички, чушки, моркови, магданоз, девисил, джоджен и други подправки, които да прибавяме след това към нашите кулинарни произведения.
Ако успеем да отделим няколко часа, за да нарежем на ситно зеленчуците и подправките, които ползваме най-често при готвене, ще си спестим ценно време след това при приготвянето на ястията.
Използването на буркани с дебело стъкло и пластмасова капачка е много удобно средство за замразяване на продукти, по този начин се ограничава и употребата на найлонови торбички.
Меню за месеца
Знаете ли, че изготвянето на меню за месеца или списък с храните, които може да готвите е чудесен начин да се справите с вечния въпрос: "Какво да сготвя днес?". (Естествено, винаги може да обогатите своето месечно меню с рецептите, които са поместени на страниците на Az-gotvia.bg). Изготвянето на план затова какво ще сложите на трапезата за месеца е чудесен начин и да планирате бюджета, който ще ви е нужен за закупуване на нужните ви продукти. Освен всичко друго, ще ви спести конфузната ситуация да решите да сготвите нещо и в последния момент да се окаже, че ви липсват важни продукти за направата му.
За да бъде менюто харесано от всички, може да поговорите с половинката и децата си и заедно да изготвите месечно меню, съобразено с желанията на всички.
Бъдете умерени в употребата на месни продукти, прекаляването с месо, както и избягването му са вредни за организма.
Добре е да си направите малък списък от храни, които се приготвят бързо и са особено подходящи в дните, в които сте се прибрали малко по-късно от работа.
Ето и няколко идеи за лесни и бързи ястия:
***яйца - бъркани яйца, яйца на очи, яйца по панагюрски, сварени яйца... Освен, че се приготвят за минути, съдържат много полезни хранителни вещества.
***риба - на скара, пържена, панирана, печена... Приготвя се сравнително бързо и трябва да присъства в менюто ви поне три, четири пъти месечно.
***гювечета - приготвят се много лесно и общо взето като съдържание включват всичко, което ви е останало в хладилника (най-често включват салам, сирене, доматен сок, кисели краставички, яйце... и каквото още се сетите и обичате).
*** кюфтета - приготвят се бързо, особено ако сте си закупили готови овкусени от магазин.
Макар че не винаги най-вкусните ястия са и най-полезни, не забравяйте, че стресът е много по-голям вредител, отколкото фактът, че няколко пъти в месеца сте нарушили правилата на здравословното хранене като сте похапнали нещо калорично и не толкова полезно.
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!
За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил
Oще от Съвети и идеи:
- Как да почистим петната в кухнята
- Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна
- Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти