Начало » Продукти » Елда


Елда

Елда

06 Февруари 2015 | Силвия Кабаиванова

Елда е род покритосеменни растения от семейство Лападови. Родината и е Индия, където наричат елдата "черен ориз". В другите страни е известна като "черна пшеница". Най-популярна е в Русия, там я наричат „гречка“.

Елдата е полезна за спортуващите. Съдържа желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и др. Подхранва кожата, косата и ноктите. Също съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините А, С, PP, Р. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене.

Здравословни ползи от консумацията на елда според Wikipedia:

  1. Елдата е с по-ниско съдържание на въглехидрати в сравнение с редица зърнени култури, картофи и ориз. Това я прави отлична храна за диабетици, хора с наднормено тегло и специален хранителен режим.
  2. В комбинация с мляко елдата значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт и засилва метаболизма без да натоварва храносмилателната система, защото съдържа пектин.
  3. Елдата спомага за стабилизирането на кръвната захар, което я прави подходяща не само за хора с диетичен режим, но и за диабетици.
  4. Елдата съдържа хранителни вещества, които имат свойствата да извеждат холестерола от кръвта, както и да намаляват пропускливостта и чупливостта на стените на кръвоносните съдове. Тя е подходяща храна за хора, които страдат от хемороиди и разширени вени.
  5. Елдата спомага за увеличението на мускулната сила и издръжливостта на спортистите, заради високото съдържание на белтъци в нея.
  6. Елдата е богата на флавоноиди, които драстично забавят процесите на стареене.
  7. Магнезият, който се съдържа в елдата е много важен за профилактика на сърдечно-съдовата система.
  8. Елдата се препоръчва и като средство за борба с ревматизъм и артрит, срещу атеросклероза, хипертония, и хипофункция на щитовидната жлеза, както и за подобряване на имунната система и запазване на добро зрение.
  9. Гречката се прилага и в сферата на рефлексотерапията. Ходене на бос крак по зрънца елда позволява притискането на редица активни точки на ходилото.
Консумирането на елда крие риск от проява на алергични реакции, така че не се препоръчва на индивиди, които са алергични към зърнени култури, картофи, царевица и др.

Рецепти с елда

Статията е прочетена: 3297 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Продукти:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди