Начало » Съвети и идеи » Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?


Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

Кой материал е най-добър за съдове за готвене? Как да изберем най-подходящия?

30 Март 2021 |


При толкова голямо разнообразие на съдове за готвене, изборът за някои би бил изключително труден. От различните материали до най-подходящите за запечатване, пържене, печене, задушаване или пък кой вид тиган, тава или тенджера да изберете. За тези от вас, които все още срещат трудности при избора на правилните съдове за готвене, сме приготвили този наръчник, с който ще бъдете царете в кухнята. Всяко ястие ще бъде перфектно сготвено и ще сложите край на загорелите съдове, заради неправилния избор.



Чугунени съдове

Съдове за готвене

Безопасни при ползване на: Котлон, Фурна, Пещ, Директен Огън

Подходящи за: Запечатване, рецепти за "от котлона във фурната", печене, пържене, печене на тестени изделия

Популярни размери: 25-30см кръгъл тиган би бил перфектен за всички нужди. Може да помислите също и за грилован чугунен тиган.

Какво да сготвим: Пилешко със зеленчуци, хляб, катми и палачинки, печен боб и още...

Чугунът е един от най-универсалните материали при съдовете за готвене. Той е издръжлив, придава топлината изключително добре и може да го ползвате почти навсякъде - на котлона, във фурната или навън върху директен огън.

Все пак чугунът има лоша слава, поради факта, че е труден за поддръжка, но нека разсеем някои от слуховете: редовното омазняване добавя допълнителен полимеризиран слой, който предпазва повърхността от корозия и нараняване. Процесът се състои в редовното омазняване и нагряване на чугунения съд. Този процес превръща мазнината в подобна на пластмаса субстанция, която се свързва с метала, създаваща, почти незалепваща и идеална за готвене повърхност.

Въпреки че чугунът е реактивен метал, няма поводи за притеснение. Реактивните метали могат да са причина за намаляване на ароматите и обезцветяване на определени храни, включително нежелани реакции с някои по-киселинни или алкални продукти. Въпреки това, ако чугуненият съд е добре омазнен, добавянето на няколко домата или малко лимонов сок към гозбата няма да навреди при положение, че не се готви за по-дълго.

Как да се почиства

След като се охлади, почистването става с обикновена гъба и веро. Не се препоръчва търкането с телени четки или телени гъбички, като това би довело до отстраняването на образуваното от мазнината покритие. След всяко ползване се препоръчва повторно омазняване - след като е почистен, сложете на силен огън, добавете супена лъжица олио и разнесете равномерно със салфетка. Загрявайте, докато мазнината започне леко да дими. След като започне да дими, свалете от огъня и разнесете допълнително със салфетка. Оставете да изстине и приберете.

Плюсове

  • След като бъде нагрят, той остава горещ за по-дълго. Това е важно при запечатване на месо.

  • Изключително универсален: Може да се ползва за готвене както на котлон, във фурната, така и върху директен огън или пещ.

  • Използването на

  • метални прибори няма да повредят повърхността.

  • Издръжлив и не толкова скъп.

  • Незалепващо покритие ако се омазнява правилно.

Минуси

  • Не се нагрява равномерно. За да сте сигурни, че е нагрят равномерно, нагрейте поне 10 минути предварително.

  • Ръждясва бързо ако не е поддържан правилно. Следвайте инструкциите, за да удължите живота на чугунения съд максимално.

  • Реактивен: не реагира добре с киселинни и алкални храни като домат и лимон.

  • Тежък

  • Изисква допълнителни грижи при почистване и поддръжка.

Емайлирани чугунени съдове

Съдове за готвене

Безопасни при ползване на: Котлон и фурна

Подходящи за: Яхния, задушаване, печене на хляб

Популярни размери: среден към голям размер, овални, тип чугунена тенджера позната още като Dutch oven.

Какво да сготвим: яхнии, бъркани яйца, супи, задушено месо и др.

Емайлираните чугунени съдове предлагат същите предимства на класическия чугун, но без нуждата от по-сериозна поддръжка за запазването му. Като бонус идва и по-атрактивния външен вид, като има модели с различен цвят. Единствения минус е, че емайлирания чугун е по-скъп. Основното предимство пред класическия чугун е, че външното покритие е керамично, което от своя страна не е реактивно и приготвянето на киселинни и алкални продукти не представлява проблем.

Тези съдове са също толкова тежки и отново изискват повече време за загряване, но все пак задържат топлина също толкова добре. Тези характеристики правят емайлирания чугун чудесен избор за рецепти, при които прехвърляте готвенето от котлона към фурната.

Как да го почистим

Веро и вода биха свършили чудесна работа. При по-упорити петна, накиснете съда във вода и веро и внимателно изтрийте с обикновена мека гъба за миене на съдове. Не използвайте метални гъбички или други абразивни инструменти. В повечето случаи, измиването в съдомиялни е безопасно. Имайте в предвид обаче, че честото миене в съдомиялна може да износи по-бързо керамичното покритие.

Плюсове


  • Нереактивното покритие позволява по-дългото и бавно готвене на алкални и киселинни продукти.

  • Не изисква редовно омазняване.

  • Перфектен проводник на топлина.

  • Устойчив и готвенето при по-висока температура е безпроблемно.

  • Естетически вид.

Минуси


  • Няма незалепващо покритие и за разлика от класическите чугунени съдове, не създава такова покритие при омазняване.

  • Тежко и неудобно при работа.

  • По-скъп в сравнение с класическия чугун.

Неръждаема стомана

Съдове за готвене


Безопасни при ползване на: котлон, фурна, грил

Подходящи за: запечатване, сотиране, задушаване и приготвяне на сосове.

Популярни размери: Един добър иноксов тиган с прави страни се счита за изключително универсален. Най-често срещаните размери са между 25 и 30см.

Какво да сготвим: Сотирано пиле в сос от горчица и крем, перфектни пържоли, задушени кореноплодни зеленчуци и зеле с есенни плодове и др.

Неръждаемата стомана е нереактивен метал, издръжлив, безопасен при измиване в съдомиялни, неръждаем издържлив на надрасквания. Все пак, имайте предвид, че неръждаемата стомана е лош проводник на топлина. Препоръчваме при избора на иноксови съдове за готвене, да избирате тези, които основата е от друг метал, който има по-добри свойства за предаване на топлината - в най-честите случаи това може да бъде алуминий или мед.

По изгодните са тези с алуминиева основа в сравнение с тези от мед, но това е обяснимо, заради по-добрите свойства не медта. Медните тигани предават топлината много по-бързо и съответно реагират по-бързо при промяната на температурата на готвене. Така имаме по-добър контрол над самото приготвяне на храна.

Възможно е да намерите и съдове от неръждаема стомана за печене, но освен ако не са подкрепени с друг метал, който има по-добри свойства за предаване на температурата, препоръчваме да се насочите към друг материал.

Как се почиства

Внимателно изтрийте с вода, веро и обикновена гъба. Ако има прегорели участъци, пробвайте този метод: Напълнете съда с вода и варете 15-20 мин. След това опитайте да отстраните петната с дървена лъжица, изсипете водата и измийте както обикновено. При по-упорити петна, опитайте да изтриете със сода за готвене или препарат за почистване на неръждаема стомана.

Плюсове


  • Нереактивен метал.

  • Издържлив

  • По-евтин

  • Безопасен при миене в съдомиялна

Минуси


  • Слаб проводник на топлина

  • Може да бъде по-скъп ако дъното е от друг материал

Карбонова стомана

Съдове за готвене


Безопасно при ползване на: котлон, фурна, грил.

Подходящи за: омлети, меса, зеленчуци, основи за сладкиши и др.

Популярни размери: Препоръчваме да започнете с по-малки размери (20см) или уок тиган. За фурни, препоръчваме да инвестирате в добър комплект за сладкиши и лонди.

Какво да сготвим: Класически френски омлет, хляб от тиквички, торта с капучино и др.

Мислете за карбоновата стомана като нещо между чугун и неръждаема стомана. Подобно на чугуна, карбоновата стомана изисква добро омазняване и с времето покритието се подобрява. Тя не трябва да се остава за дълго във вода или да се мие в съдомиялна.

Съдовете за готвене от карбонова стомана като уок тигани са лесно достъпни и в България, но стандартни тигани за пържене, не чак толкова. Докато уок тиганите изискват грижи подобни на чугунените съдове, съдовете за печене обикновено имат незалепващо покритие, което ги прави по-лесни за поддръжка. Все пак препоръчваме да следвате стриктно препоръките на производителя.

Как се почиства

Също като чугуна, не слагайте в съдомиялна и не оставяйте за дълго в мивката с вода. Вместо това, внимателно измийте с веро и вода и използвайте мека гъба за по-упоритите петна. Подсушете и омазнете както е описано от производителя.

Плюсове

  • Незалепващо покритие, ако се поддържа правилно.

  • По-лек от чугуна, но по-тежък от алуминиевите.

  • Реагира по-бързо на температурни промени и може да издържа на по-високи температури.

  • Перфектен проводник на топлина.

  • Издръжлив и на достъпна цена.

Минуси


  • Изисква редовно и правилно омазняване, за да не се образува ръжда.

  • Може да реагира с алкални и киселинни храни, но не би било проблем, ако се поддържа правилно и редовно.

  • Задържа по-малко топлина в сравнение със чугуна.

Мед

Съдове за готвене


Безопасно при ползване на: Котлон, фурна, грил

Подходящи за: могат да бъдат използвани при повечето техники на готвене, тъй като реагират изключително добре при висока температура. Най-често са използвани при варене, сортиране или задушаване.

Популярни размери: Среден към голям - между 20 и 25см.

Какво да сготвим: Гъбено ризото, Карамелен сос, Конкорд гроздов конфитюр, Homemade и др.

Медта е прекрасен проводник на топлина, поради което се счита за най-скъпият материал при направата на съдове за готвене. Медта реагира изключително бързо на температурни промени, давайки пълен контрол над самото готвене. Тъй като медта е реактивен метал, за направата на съдове за готвене, в повечето случаи се добавя и друг материал за стените като неръждаема стомана или калай. Разбира се има и такива, които са изцяло от мед, но те са специално предназначени за сладкарски изделия, при което реактивността не е проблем. Докато медта не е идеална за готвене на високи температури, все пак това не се счита като голям минус, заради способността си да задържа топлина и разпределянето ѝ равномерно върху целия съд. Точно, поради тази причина няма нужда от висока температура на готвене или силен огън.

Как се почиства

Измийте със веро и вода, изтрийте внимателно с мека гъба. Не използвайте телени четки или други по-агресивни инструменти и препарати. С времето, външния слой на медта ще започне да се износва, но това не би следвало да намали качествата на съдовете. Като цяло са лесни за почистване и поддръжка.

Плюсове

  • От всички останали, медта е най-добрия проводник на топлина, загрява равномерно храната, реагира бързо на промени на температурата.

  • Не изисква дълго време на загряване преди употреба.

Минуси

  • По-скъп

  • Не работи върху индукционни котлони

  • Изисква редовно полиране, за да се запази лъскавото покритие

Алуминий

Съдове за готвене


Безопасно при ползване на: котлон, фурна

Подходящ за: В зависимост от съда за готвене - яйца, риба, сотиране, запечатване.

Популярни размери: Анодизираните алуминиеви тигани са по-евтина алтернатива на тези от неръждаема стомана, така че независимо от това, което вече имате в кухнята, алуминиевия тиган би бил перфектно допълнение. Препоръчва се, когато избирате алуминиев тиган да изберете тези, които са анодизирани с грил решетка към него. Можете да откриете съдове за готвене от неръждаема стомана подобрени с алуминий за по-добра топлопроводимост.

Какво да сготвим: Сотирани зеленчуци, Печено телешко или свинско, курабийки със шоколадови парченца и др.

Защото чистият алуминий е изключително мек и реактивен метал, той трябва да се обработи по определен начин преди употреба. Анодизиран алуминий - може би най-разпространения вариант на алуминиеви съдове за готвене - е третиран по специален химичен начин за втвърдяването и преобразуването на метала в нереактивен.

Алуминият е също доста популярен при направата на съдове за печене, но почти винаги той е в комбинация с друг метал, за да се подобри издръжливостта. Тиганите за готвене от алуминий са доста популярни сред професионалните готвачи, благодарение на тяхната издръжливост, добра топлинна проводимост и устойчивост на корозия.

Как се почиства

Анодизираният алуминий може да бъде почистен както неръждаемата стомана - веро и вода, внимателно изтрийте по-упоритите петна с гъба. Повечето съдове от алуминий могат да се почистват и в съдомиялни, но все пак проверете указанията от производителя.

Плюсове

  • Висока термо проводимост

  • Леки и достъпни

  • Здрави и издръжливи на надраскване

  • По-добър топлопроводник

  • от неръждаемата стомана. Предимство както за готвене на котлон, така и във фурна.

Минуси


  • Стандартните анодизирани алуминиеви съдове за готвене няма да работят върху индукционни котлони. Въпреки това, много производители правят алуминиеви съдове за готвене специално за индукционни котлони, така че ако търсите такива, уверете се, че са подходящи.

Незалепващи

Съдове за готвене


Безопасно при ползване на: котлон. Някои тигани са подходящи и за ползване във фурна, но при определени температури. Обезателно проверете препоръките на производителя.

Подходящ за: незалепващите тигани са идеални за храни, които лесно залепват като яйца, деликатни риби, палачинки и т.н.

Популярни размери: Ако не сте ползвали, препоръчваме да започнете със среден размер - 20-25см. По-малки тигани биха били полезни при приготвянето на единични порции.

Какво да сготвим: фритата, омлети, палачинки

Въпреки че незалепващите тигани не са подходящи за повечето техники на готвене, те определено имат място във всяка кухня. Те позволяват готвенето с по-малко мазнина и са по-лесни за почистване в сравнение с други.

Незалепващите тигани могат да бъдат направени от същите метали както при останалите видове - неръждаема стомана, алуминий, мед - като единствената разлика е последното незалепващо покритие. Най-често използвания материал за основата е алуминий, защото е лек, достъпен, неръждаем и добър проводник на топлина, което позволява бързото реагиране на промяна на температурата. Тефлонът - незалепващо покритие направено от безопасно за храни PTFE е най-често срещания материал за незалепващото покритие, придобило популярност в последното десетилетие. Въпреки, че Тефлона придобива лоша популярност, заради опасения за безопасност на храните, от направени изследвания става ясно, че тефлоновите тигани са безопасни, ако не се прегряват. Когато те се прегреят, тефлоновото покритие се нарушава, като по този начин се освобождават токсични вещества в храната считани за канцерогенни. Също така, с времето тефлоновото покритие се износва и започва да пада. Тогава идва момента за смяната му.

Как се почиства

Не използвайте метални четки или телени гъбички. Вода, веро и обикновена гъба биха почистили и силно замърсен тефлонов тиган перфектно. В повечето случаи е и напълно безопасно миенето им в съдомиялни машини, но все пак проверете ръководството от производителя. Имайте предвид, че дори и производителя да посочва че е безопасно миенето в съдомиялна, това определено ще намали живота на тигана.

Плюсове


  • Позволява готвенето с по-малко мазнина.

  • В зависимост от основния материал на съда за готвене, може да бъде с много добра топлопроводимост (търсете такива с основа от анодизиран алуминий, неръждаема стомана или мед).

  • Деликатни храни като яйца няма да залепват на тигана.

Минуси


  • Трябва да използвате пластмасови/силиконови или дървени инструменти, ползването на метални такива биха нара

  • нили незалепващото покритие.

  • Не издържа на по-високи температури. Високата температура разрушава незалепващото покритие. Препоръчва се готвенето на умерена температура.

  • В зависимост от качеството и производителя, повечето имат сравнително малък живот. Повечето производители твърдят, че техните продукти издържат до живот или поне 5-10г, но на практика при редовно ползване след 3-тата година повечето се износват.

Стъкло

Съдове за готвене


Безопасно при ползване във: Фурна

Подходящ за: Гювеч, пудинги, пай и др.

Популярни размери: средно голям размер (24-30см) и разбира се по-малки (20см) ще служат перфектно във всяка кухня.

Какво да сготвим: вратни пържоли, заешко месо, класически пудинг, пикантна наденица с чедър и др.

Съдовете от огнеупорно стъкло са доста популярни и са много добро допълнение към всяка кухня. Стъклото е нереактивен материал и предава топлината много добре, което от своя страна позволява перфектно запичане. Въпреки че това е търсен ефект, имайте предвид, че някои гозби, които са с повече захар, може да се получи прекалено карамелизиране. Съдовете от огнеупорно стъкло са също така подходящи и за печене на зеленчуци.

Как се почиства

Стъклото, като цяло е доста издръжливо, така че можете спокойно да ги накиснете и да изтриете петната с обикновенна гъба. Единственото нещо което може да съсипе стъклото е рязката промяна в температурата. Оставете съда да изстине напълно преди да го измиете със студена вода. Можете спокойно да ги измиете и в съдомиялна.

Плюсове

  • Нереактивен материал, така че можете да готвите всичко във тях, без да се притеснявате за обезвкусяване или обезцветяване.

  • Много добър топлинен проводник.

  • По-евтин в сравнение с керамичните съдове.

Минуси


  • Не е подходящ за прекалено високи температури. Възможно е стъклото да се пръсне.

  • Тъй като е много добър проводник на топлина, готвенето на сладкиши може да предизвика прегаряне на захарта.

Керамични

Съдове за готвене


Безопасно при ползване във: фурна

Подходящ за: запеканки, риба, месо, зеленчуци.

Популярни размери: Ако не сте боравили до сега с керамични съдове за готвене, препоръчваме да започнете със среден размер (20х20см) и един голям (23х30см). Също така можете да се насочите и към рамекин.

Какво да сготвим: Лазаня, суфле, Пилешко с киноа и броколи, Паста с пеперони, Ориз със скариди и др.

Има много различни по форма и големина керамични съдове за готвене. Керамиката се загрява бавно, така че е идеална за гозби, които се готвят бавно на равномерна температура. Керамиката е нереактивен материал, така че е перфектен за готвене и на алкални и киселинни храни, както и съхраняването на сготвената храна в същия съд, превръщайки ги в перфектния избор за ястия, които поднасяте директно от фурната на масата в същия съд.

Как се почиства

Изчакайте съдът да изстине напълно преди да го измиете. Ако замърсяването е по-обилно, накиснете във вода и веро и изтъркайте с обикновенна гъба. Повечето керамични съдове могат да се измият и в съдомиялни машини.

Плюсове


  • Нереактивен материал, така че можете да готвите алкални и киселинни храни.

  • Загрява се бавно, като по този начин се предотвратяват прегарянията и можете да готвите по-дълго.

  • Изглеждат прекрасно.

  • Можете да сервирате в същия съд.

  • Покритието е почти незалепващо.

Минуси


  • Можете лесно да прегорите сладкиши с повече захар.

  • Чуплив

Силикон

Съдове за готвене


Безопасно при ползване във: Фурна

Подходящ за: мъфини (при които има проблем със залепване), бонбони, хляб, торти

Популярни размери: Най-често срещаните са форми за печене на малки мъфини и силиконови подложки за печене.

Какво да сготвим: Ванилови кексчета, мини тортички с разтопен шоколад, пица.

Силиконовите продукти за печене нашумяха в последните години основно, заради незалепващите си свойства и разнообразието от форми. Силиконовите подложки са перфектни при печенето на курабийки и пица например. Освен за готвене във фурната, силиконовата подложка е много удобна при разточването на тесто. Въпреки че силиконовите форми се считат за незалепващи, понякога може да срещнете трудности при отлепването на определени храни и измиването им ще бъде малко по-трудно, за това избягвайте да приготвяте вафлени или текстурирани рецепти.

Как се почиства

Веро, вода и мека гъба са напълно достатъчни. Напълно безопасно е и миенето им в съдомиялна.

Плюсове


  • Лесно отлепяне на приготвените продукти.

  • Безопасно при измиване в съдомиялна.

  • Перфектни за кухни с по-малко пространство.

Минуси


  • слаб проводник на топлина

  • Трудно изпичане

  • Трудни за измиване.

  • Въпреки, че храната лесно се отлепя, винаги остава тънък слой, който е по-труден за измиване.

Както виждате, изборът на подходящ съд за готвене не е много лесен, така че използвайте предоставените съвети, с които се надяваме да постигнете страхотни резултати в кухнята.

Експертно мнение и снимков материал предоставен от Кулински Комерс ЕООД - професионално оборудване за ресторанти, барове и хотели.

Статията е прочетена: 9594 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Съвети и идеи:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди