Начало » Хранене » Кои са типичните вегански храни?


Кои са типичните вегански храни?

Кои са типичните вегански храни?

06 Март 2015 | Food Panda

В днешно време все по-популярно става вегетарианството, както и по-крайният режим на хранене – веганството. Последното описва начин на живот, който изключва експлоатацията на животни, като всъщност веганите не използват никакви продукти пряко и косвено поличени от животни. В това число и продукти, тествани върху животни. Най-голямата платформа за поръчка на храна foodpanda се разрови из историята на веганството, както из типичните вегански храни.

Първото Веган общество е създадено през 1944г. В Лондон от Доналд Уотсън, който всъщност пръв започва и да използва думата „веган“, като тя идва от английската дума за вегетарианец (vegetarian). Самият основател става вегетарианец на 14-годишна възраст и на 30 години преминава към веганството. Интересен факт е, че доживява до 95 години, може би именно заради този начин на живот. Първата годишна среща на Веган обществото била на 15 декември 1945г., а световният веган ден се чества на 1-ви ноември, отбелязвайки дата на създаването на обществото.
Веганската диета трябва да е добре планирана, защото представлява нискомазнинен режим на хранене и е много важно набавянето на нужното количество мастни киселини от продукти като ядки, зехтин, авокадо и соево мляко. Ето и някои от най-типичните вегански храни:

Тофу
Тофуто е високо хранителна, богата на протеини храна, която е направена от пресечено соево мляко и се използва като заместител на месото. Може да се приготвя под различни форми и рецепти.

Темпех
Това е храна, направена от контролирана ферментация на соеви зърна. Темпехът е също високо хранителен продукт, който съдържа множество здравословни съставки, като помага за заздравяване на костите, намаляване на риска от коронарни болести на сърцето и други.

Мисо
Въпреки че напомня на думата месо, тази храна няма нищо общо с месните продукти. Представлява солена ароматна паста, която се получава от процеса на ферментация на соя, ечемик и ориз. Интересното е, че мисото всъщност е традиционна японска подправка, която е обявена като една от най-полезните в целия свят.

Сайтан
Сайтанът е продукт направен от пшеничен протеин и често се използва вместо месо, като е негов доста успешен заместител – идеален е за сандвичи, дори за барбекю. Често се предлага на ленти или под формата на пръчеци, потопени в специален сос.

Ако решите да станете вегани, не е казано, че това трябва да стане за един ден и на 100% - преходът може да бъде постепенен. В днешно време все повече са ресторантите и магазините предлагащи ястия, специално направени за нуждите на веган обществото.

Ето и нашите предложения - вегетариански рецепти

Статията е прочетена: 2933 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Хранене:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама