Начало » Съвети и идеи » Термичната обработка прави някои зеленчуците по-полезни
Термичната обработка прави някои зеленчуците по-полезни
Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени. Това важи за доматите, спанака, моркова, аспержите и гъбите, твърди "Дейли мейл".
Нагряването може да спомогне за разлагането на целулозата и освобождаването на минералните вещества. Обработката на доматите повишава концентрацията на ликопена, който намалява риска от рак на простата. Но все пак термичната обработка разрушава витамин С и това трябва да се отчита.
Спанакът е богат на оксалати, които са свързани с ценни минерали (желязо и калций). И целулозата, и оксалатите усложняват усвояването на желязото. Затова от зелените зеленчуци ние може реално да получим едва 5% от фактическото съдържание на желязото. Нагряването намалява съдържанието на оксалата до 15%. Затова много важно е да се съкрати времето на термичната обработка.
Морковът е богат на каротиноиди, които му придават ярък оранжев цвят. Нагряването на моркова повишава концентрацията на каротиноидите, които са и мощни антиоксиданти. Специалистите предлагат да се смесват сурови и обработени моркови.
Обработката на аспержите повишава биодостъпността на питателните вещества и концентрацията на полифенолите (антиоксиданти, намаляващи риска от рак и сърдечни заболявания).
Гъбите пък имат много витамини и минерални вещества. Има възможност да бъде повишени тяхната питателност, като се добави полезно растително масло.
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!
За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил
Oще от Съвети и идеи:
- Как да почистим петната в кухнята
- Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна
- Освежаващи коктейли с водка: лесни рецепти