Начало » Продукти » Сиренето Моцарела
Сиренето Моцарела
Моцарела (mozzarella) e тип прясно и меко италианско сирене от региона Кампания. Класическата моцарела (mozzarella di bufala campana) се призвежда от биволско мляко в Югозападна и Централна Италия, предимно в района на град Неапол. Днес това сирене се произвежда предимно от краве мляко. То не може да бъде съхранявано дълго време, затова се продава като топки, потопени в саламура. Тези топки се наричат mozzatura (обрезки), откъдето идва и името на сиренето. Майсторът меси сиренето, подобно на месене на тесто за хляб. Цветът на сиренето е порцеланово-бял, вътрешността е еластична и пастообразна. Има изтънчен млечно-сладък вкус.
Сиренето моцарела се използва при приготвянето на автентичните неаполитански пици. Консумира се още като добавка към много видове салати и запечено върху резен домат. Ето една рецепта за сандвич с домат и моцарела.
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!
За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил
Oще от Продукти:
Владимир Петровски