Начало » Продукти » Полезните свойства на нара - еликсир на младостта


Полезните свойства на нара - еликсир на младостта

Полезните свойства на нара - еликсир на младостта

12 Ноември 2011 | БГНЕС

Нарът съдържа най-много антиоксиданти от всички други плодове и 3 пъти повече антиоксиданти от зеления чай или червеното вино. Прясно изцеденият сок от нар е ароматна и освежаваща напитка, в която могат да бъдат открити около 20% захари, органични киселини (яблъчна и лимонена, 9%), минералните вещества манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций, мед (0.2-0.3 %), витамините С, В1, В2, В6, В12, Р и А. Най-високо е съдържанието на витамин С, а най-ниско - това на витамин А. В състава на този плод могат да бъдат открити и багрилни и дъбилни вещества, флавоноиди, белтъци, целулоза и течни масла, съдържащи витамин Е. В кората на нара се наблюдава високо количество на дъбилни вещества. Тя може да бъде изсушена и от нея да се приготви чай, който успешно лекува стомашни разтройства.

Нарът предпазва от сърдечно заболяване, понижава температурата, намалява стреса и дори подобрява сексуалния живот.

Ново изследване показва, че плодът е и еликсир на младостта.

Екстракт от нар, включително от сърцевината, кората и семената, бил даван на 60 доброволци всеки ден в продължение на месец във формата на капсула. Учените изследвали дейността на химикалите в телата им, сравнявайки ги с участниците в контролна група, на които било дадено плацебо. Те установили значително намаляване на нивото на маркер, свързван с разрушаването на клетките, което може да причини мозъчни заболявания, да наруши функционирането на мускулите, черния дроб и бъбреците и да има състаряващ ефект върху кожата. Според учените, това изследване показва, че редовната консумация на екстракта от нар намалява процеса на окисляване на ДНК.

Нарът рядко се използва в рецепти, но ето няколко идеи:
- можете да използвате зърната като украса на сладолед или торта
- можете да приготвите енергийна напитка от сок от лимон, манго и нар
- със сок от нар може да се овкусят различни месни ястия

Статията е прочетена: 5457 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Продукти:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди